Αλ. Πατέλης: Κεφάλαια 31 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσει το «Ελλάδα 2.0»

Αλ. Πατέλης: Κεφάλαια 31 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσει το «Ελλάδα 2.0»

Στις διαδικασίες και στους όρους της κολοσσιαίας κινητοποίησης ενός ποσού ύψους 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. θα διατεθούν με τη μορφή δανείων μέσα από τον Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ελληνική οικονομία όπως ξέρουμε έχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό, καθώς οι επενδύσεις είναι περίπου οι μισές από όσες χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στη μέγιστη ανάπτυξη και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0» θα πάνε για χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.  «Τα ποσά να σημειώσουμε είναι κολοσσιαία, δηλαδή 13 δις δάνεια που υπολογίζουμε ότι θα κινητοποιήσουν μέχρι 31 δις κεφάλαια», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως σε σχέση με το παρελθόν έχουμε τρεις σημαντικές διαφορές:

- Πρώτον, τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά αλλά αποκλειστικά σε 5 συγκεκριμένους τομείς που βλέπετε και στα αριστερά της διαφάνειας. «Η επιλεξιμότητα βασίζεται στις αρχές της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη. Δηλαδή σε βασικές οικονομικές αρχές. Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πράσινες και σε ψηφιακές δράσεις που είναι και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε .

Επίσης, θα υπάρχουν δράσεις που θα στηρίζουν την εξωστρέφεια, δηλαδή τη χρηματοδότηση των εξαγωγών είτε αυτές είναι εξαγωγές αγαθών, είτε εξαγωγές υπηρεσιών διότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η τέταρτη επιλέξιμη κατηγορία, συνέχισε, είναι η έρευνα και η καινοτομία για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ  επιλέξιμες θα είναι και οι επενδύσεις που βασίζονται σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων για να στηρίξουμε δράσεις που οδηγούν σε οικονομίες κλίμακος.

Δεύτερη μεγάλη διαφορά, τόνισε, είναι ότι το κράτος δεν θα δίνει εγγυήσεις αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. «Δηλαδή το κράτος θα βάλει μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης και οι τράπεζες και οι επενδυτές το άλλο μισό» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως η επιλογή αυτή γίνεται για να υπάρχει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν αρκετά στο δημόσιο. «Δεν πρόκειται να δοθούν δωρεάν λεφτά», ξεκαθάρισε για να συμπληρώσει ότι δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουμε και ο σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

Τρίτο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι τα δάνεια δεν θα τα δώσει το κράτος αλλά οι τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η EBRD και η BRD. «Το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις», τόνισε. 

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αξιοποίηση των δανείων θα έχει σημαντικά θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις αυξάνοντας το ΑΕΠ 3 μονάδες μέχρι το 2026 και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά το 1/5.