7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Άκης Σκέρτσος: Δεν θα υπάρξει ανοχή σε περιστατικά όπως αυτό της Νέας Σμύρνης

Άκης Σκέρτσος: Δεν θα υπάρξει ανοχή σε περιστατικά όπως αυτό της Νέας Σμύρνης

Το μήνυμα ότι «καμία βία δεν είναι ανεκτή» είτε προέρχεται από τους πολίτες είτε από τα όργανα της τάξης έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά», όπως αυτό της Νέας Σμύρνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Δίον» της βόρειας Ελλάδας, ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε πως καμία βία δεν είναι ανεκτή, και ότι αυτό αφορά και τους πολίτες και τα όργανα της τάξης που δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις απρόκλητης βίας. «Δεν πρέπει να υπάρχει η ανασφάλεια ότι γίνεται κατάχρηση βίας, αυτό είναι δεδομένο», είπε και συμπλήρωσε «η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα, ερευνάται και σε πειθαρχικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

Και, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πώς οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων «αντιμετωπίζονται κατασταλτικά εκ των πραγμάτων, γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα», είπε ότι σε κάθε περίπτωση, «όταν προκύπτουν τέτοια φαινόμενα βίας, προφανώς θα ελέγχονται και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις».

Για το θέμα της πανδημίας ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής» ενώ υπογράμμισε επικαλούμενος το γεγονός ότι «το σχέδιο εμβολιασμού πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα» και με βάση το ρυθμό εμβολιασμού «στις αρχές Μαΐου πλέον, θα είμαστε σε θέση να αρθούν τα μόνιμα περιοριστικά μέτρα και να ανασάνει και η κοινωνία και η οικονομία. Έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από δύο δύσκολους μήνες, να πάρουμε κουράγιο και να κάνουμε λίγη προσπάθεια και υπομονή ακόμη».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού επανέλαβε ότι «έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ, βρισκόμαστε στις 1.400 κλίνες», επέμεινε ότι «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουν γίνει πολλές χιλιάδες προσλήψεις, έχουν ενισχυθεί όλες οι δομές υγείας, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από το προσωπικό και αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την σεβαστούμε οι υπόλοιποι πολίτες».

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι «ήδη από τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε 7-8 εκατ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμες το β' τρίμηνο του 2021, το οποίο θα μας φέρει σε μια θέση ως το τέλος Ιουνίου να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ανασάνει η κοινωνία, η οικονομία χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβάρυνσης του συστήματος δημόσιας υγείας».

Για την οικονομία, ειδικότερα, «έχει αποδειχθεί ότι είναι επαρκές το δίχτυ ασφαλείας για οικονομία», κάτι που αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε μια πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν που ανέμεναν πολλοί, και στο εξωτερικό, με βάση την εξάρτηση που έχει η Ελλάδα από τον τουρισμό», δήλωσε εμφατικά. Και αφού διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο προστασίας θα υπάρχει όσο χρειάζεται, επανέλαβε το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας, πρώτα το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους και από τον Μάιο θα αρθούν μόνιμα οι περισσότεροι περιορισμοί αλλά με μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το τρέχον έτος.

Με αφορμή τα καθήκοντά του στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο Α. Σκέρτσος έκανε λόγο για «μια παράλληλη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων στο εθνικό μέτωπο, στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, στο μέτωπο της οικονομίας, στο μέτωπο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και ταυτόχρονα μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του κράτους, της οικονομίας, των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών. Ο απολογισμός ως τώρα είναι θετικός, αυτό καταγράφεται στις αποτιμήσεις που κάνει ο ίδιος ο κόσμος», τόνισε αναγνωρίζοντας και λάθη, αλλά, συνέχισε:

«να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση καταθέτει ετήσιο σχεδιασμό που δεσμεύει κάθε υπουργείο. Τα σχέδια αυτά είναι ανηρτημένα, δημόσια και μπορεί κάθε πολίτης να ελέγξει την κυβέρνηση, να ασκήσει πίεση, να υπάρχει λογοδοσία για το τι γίνεται. Γίνεται προσπάθεια αλλαγής υποδείγματος διακυβέρνησης ταυτόχρονα με τη διαχείριση κρίσης».

Όπως εξήγησε, «όταν τελειώσει και αυτή η περιπέτεια θα μπορέσουμε περισσότερο απερίσπαστοι να αφοσιωθούμε στο πραγματικό και αναγκαίο έργο του μετασχηματισμού του κράτους. Έτσι, ώστε να γίνει πιο φιλικό, πιο αποτελεσματικό, πιο προσιτό στον πολίτη, να μην ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος που πληρώνει για να έχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες», 

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους, ο υφυπουργός απάντησε: «Οι εκλογές είναι τοποθετημένες το 2023».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ