Αίγυπτος: «Πράσινο φως» για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Αίγυπτος: «Πράσινο φως» για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου εξέδωσε εντολή στον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ενόψει της επέκτασης της φιλοτουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία προωθεί τις πολιτοφυλακές να καταλάβουν τη στρατηγική παράκτια πόλη Σύρτη, μια κίνηση που το Κάιρο θεωρεί σημαντική απειλή για την εθνική του ασφάλεια, αναφέρει η αιγυπτιακή Ahram.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Σίσι με τους Λιβύους ηγέτες φυλών στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα κηρύξει πόλεμο ή θα αναπτύξει στρατεύματα εκτός της χώρας χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Νωρίτερα, ο Σίσι είχε συνομιλία με τον ο Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του.

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε ακόμα:

Τα αντίπαλα στρατόπεδα και η Ευρώπη: Έτοιμοι για τη μάχη της Σύρτης