Αίγυπτος: Ελεύθεροι θα αφεθούν οι εργαζόμενοι του τουρκικού πρακτορείου Anadolu

Αίγυπτος: Ελεύθεροι θα αφεθούν οι εργαζόμενοι του τουρκικού πρακτορείου Anadolu

Την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε εργαζόμενοι του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μία μέρα μετά τη σύλληψή τους στο Κάιρο με κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» έλαβε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου.

Χθες, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αιγυπτίων και ενός Τούρκου υπηκόων οι οποίοι εργάζονταν στο γραφείο του Anadolu στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αποτελούσε μια βιτρίνα «για μια βάση χάκερς (…) στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την έφοδο στα γραφεία του Anadolu, οι συλληφθέντες εργάζονταν «με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα» της Αιγύπτου.

Ωστόσο, σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας Χαμάντα αλ Σάουι σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αποφάσισε την αποφυλάκιση «τριών Αιγυπτίων και δύο Τούρκων», και όχι ενός Τούρκου.

Οι Αιγύπτιοι θα απελευθερωθούν με εγγύηση 10.000 αιγυπτιακών λιρών (567 ευρώ) και οι Τούρκοι θα παραδοθούν στην πρεσβεία τους για απέλαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ οι εις βάρος τους κατηγορίες παραμένουν.

Στην Τουρκία, ο γενικός διευθυντής του Anadolu, Σενόλ Καζαντσί ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Τούρκου Χιλμί Μπαλτζί, ο οποίος ήταν ο οικονομικός και διοικητικός υπεύθυνος του γραφείου του πρακτορείου στο Κάιρο.

«Ένας από τους τέσσερις συνεργάτες μας που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, ο Χιλμί Μπαλτζί, αφέθηκε ελεύθερος», δήλωσε ο Καζαντσί.