Άγκυρα: Κατασκευασμένη η υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο

Άγκυρα: Κατασκευασμένη η υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο

Με μια επιθετική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει κατασκευασμένη υπόθεση τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, «από κύκλους που», όπως λέει, «θέλουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία».


Η Άγκυρα καταδικάζει τη σύλληψη και κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης», καθώς και «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο συνελήφθη κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 11:10 το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Από την ανακρίτρια Ρόδου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα.

Λίγο αργότερα συνελήφθη στη Ροδόπη και ο 56χρονος  μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για κατασκοπεία στη Ρόδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Τα δυο άτομα κατηγορούνται για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ο ένας είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο κι ο δεύτερος υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται να στρατολόγησε τον μάγειρα ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάγειρας φέρεται να ενημέρωνε τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιωτικοί  και το πότε περνούσαν από το κάθε σημείο τα πλοία.

Επιπροσθέτως ο μάγειρας έχει ομολογήσει  τις πράξεις του, ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι του όπου βρέθηκαν λαπτοπ τα οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών.