Αγγ. Συρίγος: Η Τουρκία μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στα 7 μίλια από τις ελληνικές ακτές

Αγγ. Συρίγος: Η Τουρκία μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στα 7 μίλια από τις ελληνικές ακτές

Το γεγονός πως η Τουρκία έχει την δυνατότητα διεξαγωγής ασκήσεων σε απόσταση επτά μιλίων από τις ελληνικές ακτές βάσει του Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, τονίζοντας παράλληλα πως οι δοκιμές των S-400 από τον Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ αποδεικνεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ανέφερε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις από την γειτονική χώρα σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ελλάδας είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς πρόκειται για ανοικτή θάλασσα, γεγονός που παρέχει ελευθερία στην Άγκυρα.

«Εάν κάνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, δεν θα μπορούν», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργοποίηση των S-400 δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν είναι κυκλοθυμικός αλλά ιδιαίτερα προσεχτικός στις κινήσεις του, καθώς αυτές έγιναν εντός της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. 

 «Ευελπιστεί εντελώς λανθασμένα ο Ερντογάν ότι θα το περάσει έτσι. Η Αμερική σε αυτά τα θέματα είναι κάθετη, Όπως τους πέταξε έξω από το πρόγραμμα F35  έτσι θα δράσουν τώρα με κυρώσεις όπως και να λέγεται ο νέος πρόεδρος, είτε λέγεται Τραμπ είτε Μπάιντεν. Οπότε μετά τις αμερικανικές εκλογές θα υπάρξουν κυρώσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι σηματοδοτεί βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε πάγο τα τελευταία δύο χρόνια.  

«Ο νυν πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είχε επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάπως τις σχέσεις. Είχε επισκεφτεί την Μόσχα. Παρ όλα αυτά δεν μπορέσαμε μέχρι και σήμερα να ξαναγυρίσουμε σε μια καλή περίοδο. Ευελπιστούμε ότι σήμερα θα σπάσουν οι πάγοι και θα αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.