7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αφγανιστάν: Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ
APimages

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον επικεφαλής της CIA να συναντήσει τον αρχηγό των Ταλιμπάν, στην υψηλότερου επιπέδου διπλωματική συνάντηση μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το ισλαμιστικό κίνημα, αναφέρουν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Η «Washington Post», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, αναφέρει ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην Καμπούλ τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν απομάκρυνε Αμερικανούς πολίτες και άλλους συμμάχους εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενόψει της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου. 

Επίσης, ρεπορτάζ των «New York Times» κάνει λόγο για συνάντηση για ταξίδι του Μπερνς στην Καμπούλ προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Σύνοδος των 7 θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Τρίτη και αναμένεται να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επεκτείνει την προθεσμία αποχώρησης των Αμερικανών μετά τις 31 Αυγούστου  

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει κανένα σχόλιο να κάνει. Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Επίσης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντε δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μπερνς-Μπαράνταρ.

Το NBC News επίσης ανέφερε ότι ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Μπαράνταρ, επικαλούμενη ανώτερο διπλωμάτη στην περιοχή και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα. Το Fox News επίσης ανάφερε ότι έγινε η συνάντηση, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται. 

Ο Μπάιντεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μετά την 31η Αυγούστου, προκειμένου να απομακρύνουν Αμερικανούς από τη χώρα.

Τη Δευτέρα, δύο πηγές από την πλευρά των Ταλιμπάν είπαν στο Reuters ότι δεν πρόκειται να επεκτείνουν την προθεσμία για την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων. 

Πηγή: Reuters