7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες για το σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν

Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες για το σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν
AP Photo/Tariq Achkzai

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν που είχαν καταλάβει για σύντομο χρονικό διάστημα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο διέψευσαν οι Ταλιμπάν.

Aρχικά, μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των πόλεων Σπιν Μπόλντακ στο Αφγανιστάν και Σάμαν στο Πακιστάν χθες, Τετάρτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο διέλευσης των συνόρων με το Πακιστάν και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Καμπούλ.

Οι αφγανικές δυνάμεις ξαναέθεσαν υπό τον έλεγχό τους την κύρια αγορά της περιοχής, την υπηρεσία τελωνείων και άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην μεθοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ λίγες ώρες αργότερα χθες, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην νότια επαρχία Κανταχάρ, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αρχικά υποχωρήσει για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η απειλή που υπάρχει εξακολουθεί να είναι μεγάλη διότι οι μαχητές των Ταλιμπάν υπερτερούν σε αριθμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το σημαντικό πέρασμα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενταθεί καθώς οι υπό τις ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις αποσύρονται από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει διάφορες περιοχές και άλλα μεθοριακά περάσματα στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Το Πακιστάν, το οποίο ανησυχεί για διάχυση της σύγκρουσης, είχε κλείσει την δική του πλευρά των συνόρων στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο βρίσκεται πάνω στην κύρια εμπορική αρτηρία ανάμεσα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ, και το ίδιο. Το Πακιστάν κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν αποσκοπώντας να εμποδίσει την επιρροή της αντιπάλου της, της Ινδίας, στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναμένεται να συναντηθεί με περιφερειακούς ηγέτες στο Ουζμπεκιστάν σήμερα, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας προκαλεί φόβους για μια νέα κρίση προσφύγων από το Αφγανιστάν. Επίσης το Πακιστάν έχει ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει διάσκεψη υψηλόβαθμων ηγετικών μορφών του Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

"Σημαντικοί Αφγανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, έχουν προσκληθεί", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν Φάουαντ Σόντρι, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην Καμπούλ.

Ο Σόντρι σημείωσε ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν μίλησε με τον Καρζάι αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω, αλλά σημείωσε ότι στη διάσκεψη δεν θα παραστούν ηγέτες των Ταλιμπάν καθώς το Πακιστάν έχει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί τους.

Εξάλλου ο Καρζάι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν αναμένεται να μεταβούν αεροπορικώς αυτό το σαββατοκύριακο στο Κατάρ για συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν, που έχουν γραφείο στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Πηγή: Reuters