8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Αφγανιστάν: Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή

Αφγανιστάν: Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή
Shutterstock

Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο», όπως σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, ενώ οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκονται γύρω από αυτό καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμα:

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης τις επόμενες βδομάδες

Μπάιντεν: Θα υπάρξει άμεση απάντηση σε κάθε επίθεση - Δεν μπορώ να υποσχεθώ την τελική έκβαση

Αφγανιστάν: Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας εγκατέλειψε τη χώρα, μεταφέρθηκε στο Πακιστάν

Γιατί έχασε η Δύση στο Αφγανιστάν - Πώς οι Αφγανοί θα μπορούσαν να έχουν βγει κερδισμένοι

Αφγανιστάν: Η ήττα της Δύσης και ο ρόλος της Τουρκίας ως «κλειδοκράτορα» των ροών

Η προσπάθεια της Τουρκίας για ρόλο στο Αφγανιστάν και η απειλή νέας προσφυγικής κρίσης

DW: Οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν στο Αφγανιστάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ