Αφγανιστάν: Ανησυχίες για νέα επίθεση - Επιταχύνονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Αφγανιστάν: Ανησυχίες για νέα επίθεση - Επιταχύνονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Μπορεί να έχουν περάσει λίγες ώρες μετά το φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Ισλαμικό Κράτος που κόστισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους και σκόρπισε τον τρόμο σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι λίγες οι προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις. 

Συγκεκριμένα, διεθνείς αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ανάγκη άμεσης εκκένωσης υπό την απειλή περαιτέρω επιθέσεων στην Καμπούλ. Μάλιστα ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι «η απειλή είναι προφανές ότι θα αυξηθεί όσο εγγύτερα φτάνουμε στην αποχώρηση». 

Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες», πρόσθεσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα, επομένη της επίθεσης που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Και η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και καταδικάζει με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το χάος που έχει δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν.

Ο τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 90 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους παιδιά και 13 στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, από δύο βομβιστικές επιθέσεις και πυρά, έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το τρομοκρατικό χτύπημα αποτελεί τον αιματηρό επίλογο στον 20ετή πόλεμο των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και αναδεικνύει την ανθρώπινη τραγωδία και τη ματαιότητα της σύγκρουσης. 

Οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση από υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης για επερχόμενο χτύπημα και επείγουσα ανάγκη εκκένωσης, ενώ για το ότι αυξάνεται η απειλή περαιτέρω επιθέσεων στην Καμπούλ, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, σήμερα Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταγράψουν την αιματηρότερη μέρα της δεκαετίας, μετά την 6η Αυγούστου του 2011, ενώ προκάλεσαν τα πρώτα θύματα μεταξύ των μελών του αμερικανικού στρατού από τον Φεβρουάριο του 2020.  

Επιταχύνονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης
 

«Ζήτημα ωρών» είναι η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι το βρετανικό κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων προσφύγων σε ξενοδοχείο στην περίμετρο του αεροδρομίου έχει πλέον κλείσει, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στις «τελικές ώρες» της.

Επέμεινε ότι εξ αρχής αυτό ήταν το το βρετανικό χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης, ενώ είπε πως οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 14.000 Βρετανούς και Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των "δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων" στο Ντουμπάι λίγο μετά μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η αερογέφυρα έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι πύλες στο αεροδρόμιο είναι ήδη κλειστές και δεν είναι πλέον εφικτό να εισέλθουν άνθρωποι», τόνισε η Έρικσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Φερόμενοι ως βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις σήμερα στις κατάμεστες από κόσμο πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε»

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκδίκηση, σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη. «Δεν θα ξεχάσουμε», τόνισε, ενώ ορκίστηκε να «καταδιώξει» όσους κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκένωσης την 31η Αυγούστου.

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που διέταξαν τις επιθέσεις θα εντοπιστούν «χωρίς στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την Καμπούλ, ενώ αξιωματούχοι της χώρας τόνισαν ότι η διαδικασία εκκένωσης θα προχωρήσει.

Οι αμερικανικές σημαίες πνέουν μεσίστιες στο Καπιτόλιο, σε ένδειξη πένθους για όσους σκοτώθηκαν στην επίθεση.