Οκλαχόμα: Άδεια η «μεγαλειώδης» συγκέντρωση του Τραμπ

Άδεια η «μεγαλειώδης» συγκέντρωση του Τραμπ

«Φιάσκο» χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ την πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του Ντ. Τραμπ που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε στο Twitter ότι η εκστρατεία είχε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις εισιτηρίων, οι φωτογραφίες από την εκδήλωση φανερώνουν ότι η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Τον γύρο του κόσμου κάνει η θεωρία ότι χρήστες του Τik Tok δρομολόγησαν την αποτυχία της συγκέντρωσης.

Ο Tραμπ είχε θέσει ως ορόσημο αυτή τη συγκέντρωση για να δώσει ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία, μετά τα πυρά που δέχθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την αντίδρασή του στον θάνατο Φλόιντ. 

Η ομάδα για την επανεκλογή του Τραμπ και ο ίδιος είχαν προαναγγείλει μάλιστα ότι η συγκέντρωση θα ήταν μεγαλειώδης κάτι που ωστόσο δεν φάνηκε. Ο πρόεδρος της εκστρατείας του προέδρου, δημοσίευσε μάλιστα στο Twitter τη Δευτέρα ότι η εκστρατεία είχε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις εισιτηρίων, αλλά δημοσιογράφοι στην εκδήλωση σημείωσαν ότι η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο. 

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρόεδρος κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι αποθάρρυναν τους υποστηρικτές του να παρευρεθούν και επικαλέστηκε την άσχημη συμπεριφορά διαδηλωτών έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης. 

Πριν την ομιλία του είχε απειλήσει εξάλλου με μήνυμά του στο Twitter τους «διαδηλωτές, αναρχικούς, ταραχοποιούς, πλιατσικολόγους και ρεμάλια που θα πάνε στην Οκλαχόμα».

Το φιάσκο της Τάλσα είχε ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί αλλά και δημοσιογράφοι να εξαπολύσουν τα βέλη τους στον Τραμπ.

Χαρακτηριστικά, ο βετεράνος δημοσιογράφος Νταν Ράδερ έγραψε στο Twitter «Στέλνω μήνυμα στον Σον Σπάισερ για να μου πει πόσο κόσμο είχε». Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ είχε δηλώσει ότι η ορκωμοσία του προέδρου τον Ιανουάριο του 2017 «Είχε το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία». 

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πίσω από το φιάσκο κρύβεται μια εκστρατεία παραπλάνησης από χρήστες της πλατφόρμας Tik Tok, νεαρούς κυρίως σε ηλικία. Συγκεκριμένα, οι χρήστες έκαναν μανιωδώς προκρατήσεις για την ομιλία του Ντ. Τραμπ, μη έχοντας όμως καμία διάθεση να παρευρεθούν σε αυτή, όπως και έκαναν. Το αποτέλεσμα ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης να «μετράνε» ένα εκατομμύριο ενδιαφερόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα έκαναν την πλάκα τους, αφήνοντας τελικά άδειο το στάδιο που μίλησε ο αΑμερικανός πρόεδρος.