ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορονοϊό συνολικά 23 εργαζόμενοι

ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορονοϊό συνολικά 23 εργαζόμενοι

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν συνολικά 23 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έγιναν σημειωτέον 1.200 τεστ κορονοϊού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που νόσησε ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου και περνούν το στάδιο επώασης στο σπίτι τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr.

Όπως δήλωσε στο Thestival.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, «η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αύριο θα γίνει κανονικά, ενώ έχει δοθεί οδηγία, να πραγματοποιηθούν προληπτικά rapid test σε όσους εργαζόμενους θα δουλέψουν αύριο στο νοσοκομείο».

Αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υγειονομικούς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εδώ και τρεις εβδομάδες έχει δοθεί οδηγία να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό καθώς και πιο τακτικά τεστ σε όσους έρχονται επαφή με κρούσματα κι απασχολούνται στις μονάδες covid.

«Πολύ θετική πρωτοβουλία»

«Πολύ θετική η πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη να δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως μάλιστα τονίζει ο ίδιος «μόνο έτσι μπορούν να εντοπισθούν οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι που νοσούν και να απομονωθούν. Θα πρέπει να τροποποιηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις η 7ημερη καραντίνα, σε όσους συναδέλφους εκτίθενται στον ιό. Είναι προτιμότερο να χάνεις υπαλλήλους προληπτικά για λίγες ημέρες παρά να έχεις μέσα στα νοσοκομεία κινητές υγειονομικές βόμβες τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μία αιτία της διασποράς του ιού στους υγειονομικούς είναι οι στάσεις των νοσηλευτών στα νοσοκομεία που είναι μικροί χώροι και δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Θα πρέπει να βρεθούν μεγαλύτεροι χώροι για τις στάσεις των νοσηλευτών και γιατρών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι «όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν τεστ το οποίο θα πρέπει να εκδίδεται σε λιγότερο από μία ώρα. Λίγα είναι τα νοσοκομεία που έχουν τέτοια δυνατότητα. Τα δείγματα στέλνονται σε εξωτερικούς μοριακούς αναλυτές και κάνουν δύο ημέρες να εκδοθούν. Εάν οι ασθενείς έχουν μακροχρόνιες νοσηλείες θα πρέπει κάθε επτά ημέρες να επαναλαμβάνουν τα τεστ».
Σύμφωνα υπόψιν με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «220 υγειονομικοί νοσούν σήμερα και λείπουν με αναρρωτική άδεια».

Τέλος ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως «τα δεκάδες κρούσματα υγειονομικών μαρτυρούν την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων. Ακόμη όμως δεν έγινε κάτι για την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».