Α. Συρίγος: Κινδυνεύουμε να γίνουμε «Κούγκι» με τη συμφωνία των Πρεσπών

Α. Συρίγος: Κινδυνεύουμε να γίνουμε «Κούγκι» με τη συμφωνία των Πρεσπών

Αν προχωρήσουμε σε απελπισμένες κινήσεις να καταγγείλουμε τη συμφωνία κινδυνεύουμε να γίνουμε «Κούγκι» με μοναδικά θύματα εμάς τους ίδιους προειδοποίησε ο καθηγητής Άγγελος κ. Συρίγος σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, «το μείζον επετεύχθη για τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Την επόμενη ημέρα των Πρεσπών θα υπάρξει διαμάχη για το αν θα επικρατήσει το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Μακεδονία»», ενώ πρόσθεσε ότι «επίσημα για την Ελλάδα η χώρα λέγεται βόρεια Μακεδονία, η γλώσσα λέγεται Μακεδονική και οι υπήκοοι λέγονται «Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η εθνική μας ταυτότητα δεν ορίζεται από καμία διεθνή συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση τελειώνει η ενδιάμεση Συμφωνία και τα Σκόπια θα λέγονται Βόρεια Μακεδονία».

Εξηγώντας τι έπεται από δω και πέρα επισήμανε ότι «η συμφωνία είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει - «προσωπικά δεν μου αρέσει», υπογράμμισε - αλλά υπάρχει ως κυρωμένη Συμφωνία και τις επόμενες εβδομάδες θα έχει και διεθνή ισχύ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια. Σε αυτή την περίπτωση τελειώνει η ενδιάμεση συμφωνία. Παύει το κεκτημένο που έχουμε έως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα Σκόπια θα λέγονται εφεξής Βόρεια Μακεδονία».

«Αν εμείς προχωρήσουμε σε απελπισμένες κινήσεις να καταγγείλουμε τη Συμφωνία κινδυνεύουμε να γίνουμε Κούγκι με μοναδικά θύματα εμάς τους ίδιους. Οι Σκοπιανοί θα μας παρακαλούν να βρούμε ένα τρόπο να τους απελευθερώσουμε από τη Συμφωνία. Έτσι ώστε να αλλάξουν ξανά το Σύνταγμα τους και να ονομάζονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εκεί θα είναι η απόλυτη ήττα. Πρέπει να αποφύγουμε τέτοιες κινήσεις και σκέψεις», υπογράμμισε εκφράζοντας τις ανησυχίες του.