Α. Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας

Α. Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας

Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μετατραπεί σε «πρόβλημα» για την ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε ο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν «δεν είναι πλέον το άτομο που κάποτε τραβούσε την προσοχή του κόσμου, όπως έγινε το 2009», είπε ο Νταβούτογλου σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε φύγει διαμαρτυρόμενος απο το Νταβός για την παρουσία του τότε ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες.

Ο Ερντογάν απειλείται από την Ουάσινγκτον εδώ και καιρό, «καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν μπει στο στόχαστρο του Κογκρέσου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και κάποτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν.

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία», πρόσθεσε ο ηγέτης του Future Party, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο απο μέλος του κόμματος AKP. 

Η αναφορά του Νταβούτογλου έγινε για το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί στη Γερουσία, αλλά -εν τέλει δεν πέρασε- το 2019 και προέβλεπε μια σειρά από κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, ώστε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να πληρώσει αυξημένο τίμημα» για την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Μεταξύ των κυρώσεων προβλεπόταν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργών του στις ΗΠΑ, ο περιορισμός παροχής βίζας σε τούρκους πολιτικούς που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, αλλά και μια σειρά από μέτρα που θα επηρεάσουν τον τομέα της ενέργειας, την πώληση όπλων και πυρομαχικών προς την Άγκυρα και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.