Α. Λινού: Το επίκεντρο αύξησης των κρουσμάτων βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας

Α. Λινού: Το επίκεντρο αύξησης των κρουσμάτων βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας

Την ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, τονίζοντας τον κίνδυνο στην Αττική, καθώς τα κρούσματα στην πρωτεύουσα οφείλονται σε ένα μείγμα λόγων, εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας ότι «ένα νέο lockdown θα ήταν επώδυνο, να επενδύσουμε στην πρόληψη».

Όπως ανέφερε η κ. Λινού, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» το επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο της Αθήνας και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη γιατί όπως είπε στο κέντρο, είναι μια συνύπαρξη ανθρώπων που μπορεί να είναι επικίνδυνη, διότι ο εργαζόμενος που έχει ανάγκη από το μεροκάματο, ενδεχομένως να μην μείνει σπίτι παρά τα συμπτώματα του.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν τη Δευτέρα, η κ. Λινού τόνισε ότι ο σκοπός ειίναι να μειώσουν την έξαρση, όχι να την αναχαιτίσουν πλήρως. Για το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κυρία Λινού, δεν είναι σύμφωνη, καθώς όπως είπε είναι επώδυνο. Θεωρεί πιο σημαντικό τη συνέπεια και τη σημαντική προσπάθεια της κοινωνίας, σε έναν καθημερινό αγώνα.

Χαιρέτισε ιδιαιτέρως την τηλεργασία, όπου είναι εφικτό. Η πολιτεία αλλά και οι πολίτες πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη. Άλλωστε, όπως επισήμανε η κοινωνία είναι πλέον σοφότερη όσον αφορά την κορονοϊό.

Για το εμβόλιο, η κυρία Λινού, είπε ότι εξελίσσονται οι έρευνες και ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι το Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο, ωστόσο ο προβληματισμός είναι οι δόσεις που μπορούν να δοθούν και οι παρτίδες. Για το κίνημα αρνητών, αλλά και τη φημολογία για κάποιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, η κυρία Λινού απάντησε ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν ιατροί. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η μάσκα δεν προκαλεί τίποτα. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, έδωσε τους κλινικούς ιατρούς που φορούν μάσκες πολλές ώρες, χωρίς να παθαίνουν τίποτα.

Ερωτηθείς σχετικά για τη μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, μιλώντας στην  ΕΡΤ η κ. Λινού εμφανίστηκε επιφυλακτική, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα, αλλά και 7 θάνατοι: «Μακάρι να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική επειδή φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο, επειδή πολλά εργαστήρια δίνουν άδεια στους εργαζόμενους, μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στην τεκμηρίωση των κρουσμάτων. Τα τελευταία 3-4 Σαββατοκύριακα είναι γεγονός πως είχαμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις εργάσιμες ημέρες».

«Είμαστε τώρα σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή», τόνισε η κ. Λινού. «Ο καθένας μας με την προσπάθειά του μπορεί να προστατεύσει τουλάχιστον δύο τρεις άλλους ανθρώπους και η πολιτεία την πλειοψηφία. Η απειθαρχία στα μέτρα είναι πολύ επικίνδυνη», συμπλήρωσε, ενώ για την πιθανότητα ενός νέου lockdown, η κ. Λινού δεν το απέκλεισε, εξήγησε ωστόσο ότι πάντα υπάρχει δρόμος, που θα μας επιτρέψει να το απομακρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας εξέλαβαν ότι στους χώρους που είναι εφικτό, πρέπει να υπάρξει 40% εξ αποστάσεως εργασία. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν άκουγα μία λέξη παραπάνω: τουλάχιστον 40%. Αυτό θα έδινε ένα έναυσμα και μία έμπνευση σε όσους θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν στο 50%, στο 60%, ή γενικευμένο – και υπάρχουν τέτοιες εταιρείες στη χώρα μας, να ξέρουν ότι αυτό είναι επιθυμητό», επεσήμανε.