40 χρόνια ELTRAK - Επενδύοντας στη διαρκή εξέλιξη, την καινοτομία και τις κορυφαίες υπηρεσίες
Συνέντευξη Νατάσα Κόβα-Kneiss, CEO ELTRAK

40 χρόνια ELTRAK - Επενδύοντας στη διαρκή εξέλιξη, την καινοτομία και τις κορυφαίες υπηρεσίες

Κατέχοντας ηγετική θέση σε Ελλάδα και Βουλγαρία, η ELTRAK την επεκτείνει με μία από τις πλέον ισχυρές συνεργασίες: αυτή με την ΕΛΒΟ, εξειδικευμένο υπεργολάβο στα ειδικού τύπου οχήματα, που αναβαθμίζει τις δυνατότητές της, με στόχο να βρίσκεται «μέσα» σε όλα τα σημαντικά έργα υποδομών της χώρας.
 

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΛΤΡΑΚ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για μια εταιρεία με δυναμική πορεία. Θα μας μιλήσετε για τα milestones αυτής της 40χρονης περιόδου;

Ξεκινήσαμε το 1982 αγοράζοντας την αντιπροσωπεία της Caterpillar από τον προηγούμενο Dealer.  Εκείνη την εποχή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν τάξης μεγέθους ?50 δις.  Ακολούθησαν σχεδόν τρεις δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα μας με κορύφωση το 2008 όπου το ΑΕΠ ξεπέρασε τα ?350 δις.  Την ίδια πορεία ακολούθησε και η εταιρία μας υποστηρίζοντας τους πελάτες μας στο παραγωγικό τους έργο.  

Στο διάστημα αυτό επεκταθήκαμε σε πολλές μάρκες: Στα αγροτικά μηχανήματα John Deere (το 1986), στα ελαστικά Dunlop (1994) και στη συνέχεια τα Bridgestone το (2001). Ακολούθησαν τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου εξαγοράζοντας την ΕΚΚΑ και δημιουργώντας την ΕΛΤΡΕΚΚΑ (1997-2000). Στη συνέχεια ήρθα και οι πλατφόρμες JLG. Ακολούθως, μπήκαμε στο χρηματιστήριο και επεκταθήκαμε γεωγραφικά με την αντιπροσωπεία της Caterpillar στη Βουλγαρία, το 2004 και το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης το 2009.

Στην ουσία, ξεκινήσαμε μια χούφτα άνθρωποι και φτάσαμε αισίως τους 430 το 2008.  Μετατραπήκαμε από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια μεγάλη με σαφές διεθνές προφίλ.

Η συνέχεια, τα επόμενα δέκα χρόνια αποτέλεσε μία ισχυρή πρόκληση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΛΤΡΑΚ. Καταφέραμε ωστόσο να δούμε αυτή την κρίση σαν ευκαιρία, και να ενδυναμώσουμε την εταιρία μας ώστε να εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα και να ηγείται.

Το 2018-2019 ακολούθησε η έξοδός μας από το χρηματιστήριο και η εσωτερική μας αναδιάρθρωση, με την ένταξή μας στον όμιλο της CP, δίνοντάς μας νέα ώθηση και προοπτικές αξιοποιώντας τις συνέργειες με άλλες εταιρίες του ομίλου.    

Επιπλέον η ΕΛΤΡΑΚ εξακολουθεί να προσθέτει νέα κορυφαία brands στο portfolio της, όπως: τους γερανούς Palfinger και τους θραυστήρες, διαλογείς και ταινιόδρομους της Powerscreen.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ΕΛΤΡΑΚ στη συμπλήρωση των 40 ετών;

Η ΕΛΤΡΑΚ, συμπληρώνοντας τα 40 χρόνια, βρίσκεται σε μία δυναμική διαδικασία επανεκκίνησης, με ανανέωση στρατηγικής και διαδικασιών, χαράσσοντας την απαρχή μίας νέας εποχής. Οδεύοντας στην 5η δεκαετία μας, παρά τις συνεχείς πρωτόγνωρες εξωτερικές προκλήσεις, εξακολουθούμε να είμαστε δυναμικά ενεργοί σε όλα τα επίπεδα. Ξεκάθαρη πρόθεσή μας η ΕΛΤΡΑΚ είναι να βρίσκεται μέσα σε όλα τα σημαντικά έργα υποδομών της χώρας, μεγάλα ή μικρά. Επίσης, εστιάζουμε και επενδύουμε δυναμικά στην ισχυρή παρουσία μας στη ναυσιπλοΐα, διατηρώντας το ηγετικό μας προφίλ.  Με γερά θεμέλια την εμπειρία μας, τις αξίες μας αλλά και μία σπουδαία ομάδα ανθρώπων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι να στεκόμαστε πάντα στο πλάι των πελατών μας με αφοσίωση, και  αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας  στην εκπλήρωση των αναγκών τους. Συνεχίζουμε δυνατά και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με λιγότερα και δεν αφήνουμε τις δυσκολίες να μας αποθαρρύνουν.   

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την εκδήλωση για των εορτασμό των 40 χρόνων της ELTRAK.

Τι έχει αλλάξει σε αυτήν την διαδρομή σε επίπεδο στόχευσης της εταιρείας αλλά και έργων υποδομών της χώρας;

Εξαρχής η ΕΛΤΡΑΚ, λόγω των προϊόντων της, είχε το προνόμιο μίας ευρείας γκάμας εφαρμογών και εναλλακτικών λύσεων. Η εκκίνηση το 1982, όπως είπαμε, υπήρξε ιδιαιτέρως δυναμική. Η εταιρεία, ακολουθώντας την έντονη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εστίασε στην πώληση καινούργιων μηχανημάτων και εξαρτημάτων, υποστηρίζοντας τους πελάτες της στην εξέλιξη τους, είτε αυτοί δραστηριοποιούντο στον ιδιωτικό είτε ή στο δημόσιο τομέα.  

Στην συνέχεια, η ΕΛΤΡΑΚ ενέταξε στα σημεία ενδιαφέροντος της, λύσεις ενοικίασης και μεταχειρισμένων μηχανημάτων, επεκτείνοντας τις συνεργασίες της σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών. Μία περίοδος, όπου η ΕΛΤΡΑΚ είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά και σε μικρότερα έργα, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής στα έργα υποδομών κατακόρυφα. 

Σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, στρεφόμαστε, περισσότερο από ποτέ, στη μετάβαση μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και έξυπνες λύσεις, οι οποίες συνδυάζουν πλήρη υποστήριξη με προηγμένα προϊόντα, που προσφέρουν εξοικονόμηση καυσίμου και χρόνου για την περάτωση ενός έργου.  

Η ΕΛΤΡΑΚ είναι μια εταιρεία, με δραστηριότητα που συγκαταλέγεται στον «βιομηχανικό» κλάδο. Θα μας μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας;

Η πρόθεσή μας είναι να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.  Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους ώστε χρόνο με το χρόνο να μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα.  Παράλληλα, συμμετέχουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων εγχειρημάτων των πελατών μας, βοηθώντας τους στις νέες απαιτήσεις τις εποχής και προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όπως για παράδειγμα, την απομακρυσμένη παρακολούθηση και γιατί όχι απομακρυσμένη εκτέλεση απλών επισκευών ή την εξεύρεση έξυπνων λύσεων για την ομαλότερη προσαρμογή των πελατών της ναυσιπλοΐας στην επίτευξη των στόχων περικοπής των εκπομπών αερίου.  Μιλάμε για μια αλλαγή κουλτούρας και εμβάθυνση της οικολογικής συνείδησης ημών και των πελατών μας.

Ξεκινήσατε την χρονιά με την ανακοίνωση της συνεργασίας με την ΕΛΒΟ, ποια τα κριτήρια επιλογής αλλά και τα πρώτα συμπεράσματα;

Όντως η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με την ανακοίνωση συνεργασίας του Ομίλου ΕΛΤΡΑΚ με την ΕΛΒΟ. Διαπιστώνοντας την πρόοδο που η νέα διοίκηση είχε πετύχει στην αναδιοργάνωση και αναμόρφωση της πάλαι ποτέ ισχυρότερης ελληνικής βιομηχανίας στον κλάδο, προκειμένου να ανακτήσει τις μοναδικές της δυνατότητες, ως εξειδικευμένος υπεργολάβος στα ειδικού τύπου οχήματα, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης προς την νέα ΕΛΒΟ δικαιώνεται, καθώς το επίπεδο των εργασιών της μέχρι σήμερα παραμένει σταθερά υψηλό και ανταποκρίνεται πλήρως στα υψηλά στάνταρντ ποιότητάς της ΕΛΤΡΑΚ και των πελατών της. 

Έχοντας πλέον την εμπειρία των πρώτων έξι μηνών της συμφωνίας μας, θα έλεγα πως έχει επιτευχθεί ένα επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας εξαιρετικό και απρόσκοπτο.

Πρόκειται για μία εκατέρωθεν ωφέλιμη συνεργασία και είμαι βέβαιη ότι το κορυφαίο επίπεδο ποιότητας των μηχανημάτων Caterpillar, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τη νέα δομή της ΕΛΒΟ, θα συντελέσουν αποφασιστικά στην επιτυχία. Όχι  μόνο όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο, αλλά θα θέσουν και τη βάση για μία ευρύτερη, μελλοντική συνέργεια σε μία μόνιμη βάση. Η χώρα μας έχει ανάγκη από υγιείς εταιρείες, οι οποίες συνδυάζουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία με την μακρόχρονη εμπειρία καθώς το παραγόμενο αποτέλεσμα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον μας.