2.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να προληφθούν από τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο

2.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να προληφθούν από τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο

Στην Ελλάδα, χώρα των φανατικών καπνιστών είναι επιβεβλημένη ανάγκη να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία πρόγραμμα προ – ασυμπτωματικού ελέγχου  του καρκίνου των πνευμόνων, της μεγαλύτερης αιτίας νοσηρότητας αλλά και θνητότητας από καρκίνο ώστε να αποσοβηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας περισσότεροι από 2.000 θάνατοι.

Οι Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα και η Κροατία είναι οι πρώτες χώρες που θέσπισαν πρόγραμμα προ – ασυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνευμόνων με την ετήσια διεξαγωγή αξονικής  τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης  η οποία έχει έως και 70% λιγότερη ακτινοβολία από μία κλασική εξέταση ώστε να μπορεί να επαναλαμβάνεται συστηματικά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η ομάδα του πληθυσμού για την οποία συστήνεται να πραγματοποιείται ετησίως τη συγκεκριμένη εξέταση είναι οι εν ενέργεια καπνιστές ηλικίας 50 ετών και άνω πλέον,  ενώ παλιότερα η εξέταση προτείνονταν για άνω των 55 ετών μέχρι και την ηλικία των 80 ετών καθώς και όσοι άνω των 50 ετών έχουν υπάρξει καπνιστές και έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Η εξέταση δεν αποζημιώνεται μέχρι στιγμής ούτε καν για την ένδειξη της χρήσης της στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και αυτό είναι ένα «κενό» καθώς κοστίζει 71 € ωστόσο όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι μόνο η μη αποζημίωση της εξέτασης η οποία μπαίνει εμπόδιο στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και στην έγκαιρη διάγνωση των πνευμονικών όγκων.

Θα πρέπει οι εξετάσεις αυτές να παρακολουθούνται και να αναλύονται τα ευρήματα από μία ομάδα γιατρών και ακτινολόγο και άλλους ειδικότητες ώστε να μπορέσει να υπάρξει αληθινό κέρδος στη νοσηρότητα και την θνητότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα ο οποίος ξεπερνά σε αριθμό ασθενών και σε θανάτους όλους τους άλλους καρκίνους μαζί.

Όλη αυτή η δράση πρόληψης που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και θα πρέπει να πειστεί η πολιτεία να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα προ – ασυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα κοστίζει πολύ σε δαπάνες υγείας  στο σύστημα υγείας και τελικώς οδηγεί στο θάνατο 9000 ασθενείς ετησίως.

Πρόκειται για έναν πολύ βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει χώρα μας της οποίας ο λαός της έχει υπάρξει φανατικοί καπνιστές οι άνδρες και οι γυναίκες.

Κατά την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να έχουμε μείωση των θανάτων έως και κατά 26% κάτι που οδηγεί στο να σωθούν 2.000 ζωές σε ορίζοντα δεκαετίας ενώ αργότερα αυτό το όφελος θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετές δράσεις  πάντα με την υποστήριξη της εταιρείας ογκολόγων παθολόγων Ελλάδας για να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να ζητά αυτήν την εξέταση, να ενημερωθούν και οι ίδιοι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που χρειάζεται επείγουσα αναδιάρθρωση στην χώρα μας ώστε οι δομές της να σηκώσουν το βάρος των  προγραμμάτων πρόληψης που θα μειώσουν τον αριθμό των χρόνιων νοσούντων και μία απ’ αυτές τις δράσεις είναι η εκστρατεία με τίτλο «μην περιμένεις» που  υλοποιείται με την στήριξη της εταιρείας AstraZeneca