8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Xρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων - Κέρδη από την αρχή του έτους

Xρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων - Κέρδη από την αρχή του έτους

Επουλώνει τις πληγές που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και πλέον από την αρχή του έτους έχει κέρδη, αφού σήμερα η συνεδρίαση ήταν έντονα ανοδική.

Η εγχώρια αγορά ακολούθησε το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με ευκολία τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου. O ΓΔ έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 906,26 μονάδες.

Ο τζίρος σε κάπως καλύτερα επίπεδα ανήλθε στα 76 εκατ. ευρώ με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και να μη δείχνουν να ανησυχούν για τη συνέχιση των εχθροπραξίων αλλά ούτε και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα που αναρριχήθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο.

Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ξεχώρισαν όμως και κάποιες μη τραπεζικές μετοχές αλλά η έκπληξη ήρθε από τη μετοχή της Τιτάν. Η ανακοίνωση για έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί μείωση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ και παροχή εξουσιοδότησης στη διοίκηση για να αποφασίσει πότε θα δοθεί και σε πόσες δόσεις, δεν έτυχε μάλλον σωστής ανάγνωσης και αρκετοί επενδυτές θεώρησαν πως μετά τα 0,50 ευρώ θα δώσει και άλλα 2,55 ευρώ η εταιρεία.

Όμως ουσιαστικά είναι μία κίνηση που η διοίκηση θα μπορεί στο μέλλον να δώσει επιστροφές στους μετόχους αλλά αυτή θα αποφασίζει πόσα θα δίνει κάθε χρόνο. Η μετοχή ενισχύθηκε 6,46% και βρέθηκε στα 13,84 ευρώ. Οι τράπεζες προς το τέλος της συνεδρίασης άρχισαν να διολισθαίνουν με τον δείκτη τελικά να κλείνει προς τα χαμηλά ημέρας που όμως ήταν στο +1,39%, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Η Εθνική έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο (3,68%), η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη στα 1,03 ευρώ που ήταν και χαμηλό ημέρας και με μικρή άνοδο έκλεισαν οι άλλες δύο συστημικές.

Ο ΟΤΕ από την άλλη έκλεισε σε υψηλά ημέρας με άνοδο 4,28% και πλέον έχει αποτίμηση με διαφορά πάνω από 1 δισ. ευρώ από το δεύτερο τη μεγαλύτερη αποτίμηση στο ΧΑ. Θετικά εξέπληξε και η Jumbο η οποία ενισχύθηκε 4,12% και οι επενδυτές μάλλον προεξοφλούν θετικά αποτελέσματα.

Σε νέα πολυετή υψηλά βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ από τα βαριά χαρτιά υστέρησαν μόνο Motor Oil, ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Βιοτέρ, Μπήτρος και Χαϊδεμένος είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο αλλά με χαμηλό όγκο. Απώλειες κατέγραψε η Autohellas καθώς διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 1,45% ενώ η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 1,75%.