Ξεκίνησε η «πολιορκία» των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ξεκίνησε η «πολιορκία» των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι τράπεζες ξεκίνησαν δυναμικά την εβδομάδα, και μολονότι κινήθηκαν σε διαφορές ταχύτητες, συνέβαλαν ώστε ο τραπεζικός δείκτης, με ενδοσυνεδριακό άλμα πάνω από τις 600 μονάδες και κλείσιμο στις 594,77 (+3,18%) να «σηκώσει» συνολικά την αγορά στους ώμους του. Η Εθνική έκλεψε την παράσταση καταγράφοντας άνοδο 5,22% στα 2,5990 ευρώ ενώ η Alpha Bank συνέχισε την ανοδική της πορεία (+3,45% στα 1,1380 ευρώ), επιστρέφοντας στις τιμές της 8ης Μαρτίου 2020. Οι δύο τραπεζικοί τίτλοι απορρόφησαν το 36,7% του συνολικού τζίρου (Alpha 19,64 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ 12,38 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο του μεσοσταθμικού ) και παράλληλα το 79%% της συναλλακτικής δραστηριότητας στον Τραπεζικό Κλάδο, ο οποίος έπιασε ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τις 600,92 μονάδες. Διαφορετική η συμπεριφορά για τη Eurobank η οποία είχε μια μάλλον ουδέτερη συνεδρίαση (-0,25% στα 0,7980 ευρώ), ενώ η Πειραιώς συνέχισε να οπισθοχωρεί καταγράφοντας ελάχιστη τιμή στα 0,2310 ευρώ (-21,43%) για να περιορίσει τις απώλειες της στο -13,54% κλείνοντας στα 0,2542 ευρώ.

Τις δύο προαναφερθείσες μετοχές βοήθησαν με τη συμπεριφορά τους και οι Mytilineos (+1,47% στα 3,34 εκατ. ευρώ) αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή η οποία κατέγραψε άνοδο 4,44% στα 12,7 ευρώ εν τω μέσω επιβεβαιωμένων πληροφοριών ότι στη μετοχή παίρνει θέση ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αγοράζοντας ποσοστό μεταξύ 4 έως 6% στα 13 ευρώ.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν θετικά επίσης οι Μotor Oil (+1,04% με 2,34 εκατ. ευρώ) και ΕΛΠΕ (+3,71%, 0,711 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι σταθεροποιητικές τάσεις των ΟΠΑΠ (+0,41%) και ΟΤΕ (-0,36%) συντήρησαν το θετικό κλίμα, αντισταθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις κυρίως στην Πειραιώς, αλλά και στη ΔΕΗ, και την ΕΧΑΕ.

Για την Πειραιώς θυμίζουμε ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν τις αλλαγές, οι οποίες σαφώς αναμένονται ότι αφενός θα επηρεάσουν την ίδια την εταιρεία (και τη συμπεριφορά της στο ταμπλό) αφετέρου θα ενδυναμώσουν και την ψυχολογία στο σύνολο της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό -με τα ισχύοντα δεδομένα- είναι ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει επηρεάσει τη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο, και με την ελπίδα ότι θα εισέλθουν νέα κεφάλαια (ως έναν βαθμό) για την κάλυψή της, μπορούμε να πιστεύουμε σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Μέσα στον καταιγισμό πτωτικών συνεδριάσεων της μετοχής και την αποσύνδεση ΧΑΑ-ΧΠΑ όλο αυτό το διάστημα, μπορούμε να διακρίνουμε ένα ακόμα θετικό σημείο, το ότι η αγορά δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση και κινήθηκε άκοπα προς νέα υψηλά.

Σήμερα σημειώθηκε και επίσημα η πρώτη επαφή με τα προ πανδημίας επίπεδα των 900 μονάδων (υψηλό 903,45), ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι μολονότι αυτό αφορά σε μια εξαιρετική απόδοση για ένα Χρηματιστήριο εν συνόλω (+40% στο εξάμηνο και +91% από τα χαμηλά του Μαρτίου), μολαταύτα δεν μπορεί να αποτυπώσει την εξαιρετική εικόνα πολλών εισηγμένων, που είτε κατ’ απόλυτη απόδοση, είτε –κυρίως- ως προς την ώριμη συμπεριφορά τους στο ταμπλό, απεδείχθησαν διαμάντια.

Στη σημερινή ανοδική συνεδρίαση, 24 μετοχές κατέγραψαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, και από τις 12 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν αρνητικές, μονάχα αυτή της Πειραιώς είχε μεγάλο πρόσημο. Ο Δείκτης κινήθηκε θετικός καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Για τη συνέχεια, αναμένουμε τις 917 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Αναμφίβολα, η αγορά θα κινηθεί στον ρυθμό της Πειραιώς, που θα τραβήξει πολλά βλέμματα, είτε λόγω του μεγέθους της αύξησης είτε λόγω του παράδοξου(;) τρόπου με τον οποίον οδηγείται αυτή η περιπέτεια στο τέλος της. Οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση, ιδίως τηρουμένων των δεδομένων, συνιστά ευκαιρία για τοποθέτηση, ενώ η παρατήρηση του όγκου των συναλλαγών θα μας δίνει και καλύτερη εικόνα. Υφίσταται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρευστοποιήσεις λόγω της Πειραιώς, χωρίς αυτό να μας οδηγεί επ’ ουδενί λόγο σε ανησυχία για την ισχύ της ανοδικής κίνησης. Οι 891 μονάδες συνιστούν κοντινή στήριξη, με το επίπεδο των 876 μονάδων να είναι το βασικό επίπεδο στήριξης στο τρέχον ανοδικό momentum.