Ράλι 800 μονάδων για τον Dow Jones - Μία ανάσα από το ρεκόρ ο Nasdaq
Wall Street

Ράλι 800 μονάδων για τον Dow Jones - Μία ανάσα από το ρεκόρ ο Nasdaq

Η αναπάντεχη μείωση του ποσοστού της ανεργίας τον Μάιο στις ΗΠΑ και η αισιοδοξία των επενδυτών πως τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία έχουν μείνει πίσω έφεραν ακόμα ένα ανοδικό ράλι για τους δείκτες στην Wall Street. Μία ανάσα από τα ιστορικά του υψηλά βρέθηκε ο Nasdaq, ενώ ο Dow Jones συνέχισε να καταγράφει κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, πιάνοντας ξανά τις 27.000 μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 829 μονάδων ή 3,15% και διαμορφώθηκε στις 27.110 μονάδες, κλείνοντας μία πολύ κερδοφόρα εβδομάδα καθώς ενισχύθηκε κατά 6,9%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έκλεισε την συνεδρίαση με κέρδη 2,62% στις 3.193 μονάδες, την στιγμή που η εβδομαδιαία άνοδος έφτασε σε ποσοστό 5,2%.

Σημαντικά κέρδη, που τον έφεραν 3 μονάδες κάτω από νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε, τέλος, και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 9.814 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,06%, με τα εβδομαδιαία κέρδη του να ανέρχονται σε 3,7%, ενώ από την αρχή του έτους βρίσκεται 9% υψηλότερα.

Στο ταμπλό, άλμα 8,3% πραγματοποίησε η μετοχή της American Airlines, ενώ κέρδη που αγγίζουν το 4,8% σημείωσε και η United Airlines. Άνοδο 17% κατέγραψαν, ταυτόχρονα, οι μετοχές των ταξιδιωτικών Norwegian Cruise Line και Carnival, ενώ η Royal Caribbean κέρδισε 24,9%.

Τέλος, η μετοχή της MGM Resorts ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών κέντρων Simon Property κατέγραψε κέρδη 18%. Ισχυρά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των Kohl’s και Nordstrom που ενισχύθηκαν κατά 7%.

Νωρίτερα, θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με το ποσοστό της ανεργίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλες τις Πολιτείες έφερε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 2,5 εκατ., την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι θέσεις εργασίας θα μειώνονταν κατά 8,33 εκατ.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 13,3%, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξησή του στο 19,5%, γεγονός που θα συνιστούσε την χειρότερη επίδοση από την Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Σημειώνεται ταυτόχρονα, πως η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τον Μάιο ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στις ΗΠΑ από το 1939, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι υπερδιπλάσια από την αύξηση που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 1983, όταν οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 1,1 εκατ.

Υπενθυμίζεται, πως η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδας που τελείωσε την 30η Μαΐου ήταν η μικρότερη σε εβδομαδιαία κλίμακα από τα τέλη Μαρτίου, ενώ και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέλος, νέα ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως ο OPEC+ θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, σε μία προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι τιμές μετά τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καταγράφει άνοδο 5,7% ή 2,14 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 39,55 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να βρίσκεται στα 42,07 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 5,2% ή 2,07 δολάρια/βαρέλι, αφού την Τετάρτη ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο το φράγμα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται, πως έπειτα από αίτημα της Αλγερίας, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας, η συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και των συμμάχων τους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να συζητηθεί η παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου και να επικυρωθεί μια νέα προσέγγιση που έχει στόχο να αναγκάσει χώρες όπως το Ιράκ και τη Νιγηρία να συμμορφωθούν με τις τρέχουσες περικοπές.