Wall Street: Προς νέα ιστορικά υψηλά παρά την επιβράδυνση της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας

Wall Street: Προς νέα ιστορικά υψηλά παρά την επιβράδυνση της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας

Σε τροχιά νέων ιστορικών υψηλών κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη και τα οποία υποδεικνύουν κάμψη του ρυθμού ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 103 μονάδες ή 0,36% και διαμορφώνεται στις 30.076 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 3.683 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,46%.

Τέλος, άνοδο 0,36% σημειώνει και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 12.416 μονάδες.

Νωρίτερα, προβληματισμό προκάλεσαν στην επενδυτική κοινότητα οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά εργασίας στην χώρα. καθώς μέσα στον Νοέμβριο προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία 245.000 θέσεις εργασίας, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν επιπλέον 440.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο είχαν προστεθεί επιπλέον 610.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, μικρή μείωση κατά 0,2% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 6,7%, ποσοστό ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στα 63,1 δισ. δολάρια από 62,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 64,8 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Κογκρέσο όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας $900 δισ. το οποίο μπορεί να ψηφιστεί ακόμα και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών συνεχίζονται, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ Μιτς Μακόνελ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας «βρίσκονται σε καλό δρόμο». 

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία, ένας συμβιβασμός φαίνεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σε μια από τις λίγες φορές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς που φάνηκε αισιόδοξος. 

Ο Μακόνελ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί το σχέδιο μέτρων κατά της πανδημίας να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες στις 11 Δεκεμβρίου.

Από τα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,9% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,42% υψηλότερα στα 1.849 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει κέρδη έναντι του γεν. Η ισοτιμία EUR/USD διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,2165 δολ./ευρώ.