Μ. Μακόνελ: Είμαστε σε καλό δρόμο για το πακέτο στήριξης της οικονομίας

Μ. Μακόνελ: Είμαστε σε καλό δρόμο για το πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας «βρίσκονται σε καλό δρόμο». 

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία, ένας συμβιβασμός φαίνεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σε μια από τις λίγες φορές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς που φάνηκε αισιόδοξος. 

Ο Μακόνελ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί το σχέδιο μέτρων κατά της πανδημίας να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες στις 11 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα προστασίας προς τους ανέργους Αμερικανούς, τους ενοικιαστές και τους οφειλέτες φοιτητικών δανείων θα λήξουν στο τέλος του έτους, μέλη του Κογκρέσου υπέβαλαν μια διακομματική πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων προ ημερών.

Η πρόταση αυτή ύψους 908 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.

Επίσης, προβλέπονται 16 δισ. δολάρια στη διανομή εμβολίων, τα τεστ και τον εντοπισμό επαφών, και θα κεφάλαια για βοήθεια ενοικίου, φροντίδα παιδιών και ευρυζωνικές συνδέσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, το προτεινόμενο πακέτο δεν  περιλαμβάνει άλλη άμεση πληρωμή μέσω επιταγών στους περισσότερους Αμερικανούς.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ χαρακτήρισε το «γέφυρα» για την παροχή υποστήριξης έως ότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ενώ στην παρουσίαση βρίσκονταν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ, Λίζα Μαρκάουσκι και Σούζαν Κόλινς των Ρεπουμπλικάνων.

Chip Somodevilla/Pool via AP