Wall Street: Μικρά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Πτώση για Dow Jones

Wall Street: Μικρά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Πτώση για Dow Jones

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq οι οποίοι παρουσίασαν κέρδη μετά την  πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Αναλυτικότερα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,23% για να κλείσει στις 4.701 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,44% κλείνοντας στις 15.845 μονάδες. Ο Dow Jones έχασε μόλις 9,42 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 35.804 μονάδες.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων, η οποία ξεκίνησε μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διορίσει εκ νέου τον Τζερόμ Πάουελ ως πρόεδρο της Federal Reserve τη Δευτέρα, υποχώρησε ελαφρά την Τετάρτη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύτηκε πάνω από το 1,68% αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το επιτόκιο αναφοράς είχε πέσει στο 1,64% το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι μετοχές της μητρικής Meta του Facebook σημείωσαν άνοδο 1,1% για να ενισχύσουν τον Nasdaq, ενώ οι Roku και Peloton παρουσίασαν ισχυρή άνοδο με αύξηση 2% έκαστως. Οι μετοχές της εταιρείας υλικού υπολογιστών HP σημείωσαν άνοδο 10,1% αφού ανέφεραν κέρδη που ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο.

Η κίνηση των επιτοκίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οδήγησε τους επενδυτές σε φυγή από τις μετοχές της τεχνολογίας, ενώ ενίσχυσε ορισμένες μετοχές στον τραπεζικό κλάδο και στον κλάδο της ενέργειας.

Οι συνεδριάσεις από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν έτοιμοι να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα για την επιβράδυνση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την αύξηση του επιτοκίου των κεφαλαίων αναφοράς εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός. Οι μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν στις 199.000, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται μετά από 50 χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς στο 2,1%, αν και οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα αυξηθεί στο 2,2%. Το προσωπικό εισόδημα και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν ήταν ομοιόμορφα θετικά, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρουσίασαν απροσδόκητη πτώση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Οι βασικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, το προτιμώμενο μέτρο για τον πληθωρισμό της Fed, αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αντίστοιχες εκτιμήσεις.

Οι αναφορές κερδών οδήγησαν μερικές από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες κινήσεις την Τετάρτη, καθώς οι παραδοσιακές μετοχές του λιανικού κλάδου δέχθηκαν πλήγμα μετά τα κακά τριμηνιαία αποτελέσματα. Το Gap έχασε 24% και η Nordstrom υποχώρησε περίπου 29%. Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν απώλεια κερδών για το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Κατά τα άλλα, η μετοχή λογισμικού Autodesk υποχώρησε 15,4% μετά την έκδοση προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο της εταιρείας.

Τα αυξανόμενα κρούσματα Covid στην Ευρώπη συνέχισαν να ανησυχούν τους επενδυτές. 

Την παρασκευή η Wall θα παραμείνει κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών