Wall Street: Ισχυρή άνοδος - Άλμα 1.166 μονάδων ο Dow

Wall Street: Ισχυρή άνοδος - Άλμα 1.166 μονάδων ο Dow

Θετική αντίδραση με κέρδη κοντά στο 5% και για τους τρεις βασικούς δείκτες κατάφερε να βγάλει σήμερα η αμερικανική αγορά, μία μέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίασή της από το 2008 και την τότε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, παρά τις έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές, με κέρδη άνω των 900 μονάδων να εξανεμίζονται κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο, ο βιομηχανικός δείκτης στις τελευταίες ώρες τις συνεδρίασης κατέγραψε ανοδικό ράλι και έκλεισε έχοντας κατοχυρώσει κέρδη 1.166 μονάδων ή 4,89% στις 25.017 μονάδες.

Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα της πορείας που ακολούθησε ο βιομηχανικός δείκτης:

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με την επενδυτική διάθεση να ενισχύεται έντονα έπειτα από την αναφορά του προέδρου Τραμπ σε επικείμενο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού. Σε αυτό το κλίμα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κέρδισε 135 μονάδες ή 4,94% και ολοκλήρωσε στις 2.882 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 4,95% ή 393 μονάδες και έκλεισε στις 8.344 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Netflix και της μητρικής της Google, Alphabet, όλες ενισχύθηκαν άνω του 4.8%. Οδηγοί στα κέρδη του Dow ήταν οι τίτλοι της JPMorgan Chase και της Home Depot με άλμα άνω του 7% του καθεμία, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 καταγράφηκαν στους κλάδους της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που σημείωσαν άνοδο πλέον του 6%. Παράλληλα ο τομέας της Ενέργειας εμφάνισε κέρδη 4%.

Υπενθυμίζεται ότι στη χτεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones κατέγραψε βουτιά 2.013 μονάδων, ενώ το πλέον ενδεικτικό σημείο αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, ο δείκτης S&P 500 που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, σημείωσε μία από τις χειρότερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του.

Θετική συμβολή στη σημερινή αντίδραση είχαν οι δηλώσεις του πρόεδρου Τραμπ, ο οποίος ενημέρωσε πως θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για το ενδεχόμενο ενός πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας, το οποία θα προστεθούν στο πακέτο 8,3 δισ. δολαρίων που έχει ανακοινωθεί ήδη.

Περαιτέρω ώθηση στην αμερικανική αγορά έδωσε η ανάκαμψη των τιμών του αργού, οι οποίες ενισχύθηκαν σήμερα έως και 10% έπειτα από την χθεσινή κατάρρευση και τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που είχε καταγραφεί από το 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τέλος, σε τροχιά σταθεροποίησης κινήθηκαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το δεκαετές των ΗΠΑ να βρίσκεται στο 0,8% έπειτα από το ιστορικό χαμηλό του 0,3% που κατέγραψε χθες, όπως και το 30ετές ομόλογο που είδε την απόδοσή του στο 1,3%.

Νωρίτερα σήμερα πάντως, με αρνητικά πρόσημα είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αρχική θετική αντίδραση που έδειξαν έχασε στην πορεία τη δυναμική της και επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις.