Υποβαθμίζει στα 35 δολάρια την πρόβλεψη για το πετρέλαιο
Παγκόσμια Τράπεζα

Υποβαθμίζει στα 35 δολάρια την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

Στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2020 στα 35 δολάρια το βαρέλι, από 58 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Τόνισε παράλληλα ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο από το σοκ που δέχεται η αγορά εμπορευμάτων.

«Η προς τα κάτω αναθεώρηση αντανακλά μία ιστορικών διαστάσεων μείωση της ζήτησης», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψη κατά 43% και σημειώνοντας ότι η υπερβολική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών ενισχύει την πτώση των τιμών.

Στο μεταξύ, οι τιμές των μετάλλων συνολικά υποχωρούν κατά 13% μέσα στο 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ο χρυσός, ως παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων, ενισχύεται σε ποσοστό κοντά στο 15%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων θα είναι ήπιος, όμως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο υποσιτισμού σε ορισμένες περιοχές.

«Αυτό το μεγάλο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε ο Μαχτάρ Ντιόπ, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.