Uniswap V.3: Ο βασιλιάς διεκδικεί ξανά το θρόνο του

Uniswap V.3: Ο βασιλιάς διεκδικεί ξανά το θρόνο του

To πολυαναμενόμενο update του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου Uniswap, πλέον δημοσίευση την τρίτη έκδοση του στο mainnet του Ethereum. Το ανταλλακτήριο ξεκίνησε την λειτουργία του στο τέλος του 2018, και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εφαρμογή της αποκεντρωμένης οικονομίας, με περισσότερα από $7 δις διαθέσιμα σε ρευστότητα. Το τελευταίο μόνο 24ωρο ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 592 εκατομμύρια. 

Η βασική καινοτομία που εισάγει η τρίτη έκδοση είναι η “συγκεντρωμένη ρευστότητα”, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια και αυξημένη ρευστότητα στις αγορές των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων - μειώνοντας παράλληλα τις αποκλίσεις (slippage).

Στην απλούστερη έκδοση - ένας αυτόματος ειδικός διαπραγματευτής (automated market maker) επιτρέπει στους χρήστες να καταθέσουν ένα ζεύγους κρυπτονομισμάτων παρέχοντας ρευστότητα σε μια δεξαμενή ρευστότητας. Η κάθε δεξαμενή έχει μια τιμή προσφοράς για κάθε κρυπτονόμισμα, η οποία διαμορφώνεται με την αρχική αναλογία ποσόστωσης των δύο κρυπτονομισμάτων στην δεξαμενή. Κάθε φορά που εκτελείται μια συναλλαγή -οι πωλητές ή οι αγοραστές πληρώνουν ένα τέλος συναλλαγών (3%) το οποίο μοιράζεται σε όσους παρείχαν ρευστότητα στην δεξαμενή για να εκτελεστεί η συναλλαγή με βάση την συμμετοχή τους στην δεξαμενή. Για παράδειγμα εάν έχουμε 100 USDT και 100 USDC σημαίνει ότι η αντιστοιχία μεταξύ των δύο είναι 1 προς ένα. Για παράδειγμα σε μια αναλογία, για να επανέλθει η ισορροπία η αγορά των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων βασίζεται στους παίκτες που αποκομίζουν κέρδη από την κερδοσκοπική ισορροπία. Ωστόσο αυτή η στρατηγική, δεν επιτρέπει σε κάποιον που θέλει να αγοράσει μεγάλο ποσοστό να επωφεληθεί της ρευστότητας, και θα τον οδηγήσει να αγοράσει σε αξία πολύ σημαντικότερη της αγοράς. Για αυτό τον λόγο δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια για μεγάλες συναλλαγές. 

Από την άλλη έχουμε το πρόβλημα του αυγού και της κότας...τα αυξανόμενα τέλη συναλλαγών οδηγούσαν και τους επενδυτές με μικρές συναλλαγές να αποφεύγουν τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια. Για αυτό το λόγο αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια σε άλλα δίκτυα blockchain με χαμηλότερο κόστος συναλλαγών όπως το Binance Smart Chain απέκτησαν απήχηση - και μεγάλο αριθμό χρηστών σε σύντομο διάστημα. 

 Η συγκεντρωμένη ρευστότητα θα επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν αυτοί σε ποια επίπεδο διακύμανσης επιθυμούν να χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια τους. Για παράδειγμα στις παραπάνω περιπτώσεις κάποιος θα μπορούσε να θέσει το όριο $0.99-$1.01 - μειώνοντας περαιτέρω το ρίσκο από πιθανά slippage που θα δημιουργούσαν μεγάλες συναλλαγές. 

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να προσεγγίσει επενδυτές φάλαινες οι οποίοι θα προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στο ανταλλακτήριο. Παράλληλα η νέα έκδοση επιτρέπει στους παρόχους ρευστότητας να ορίζουν αυτοί τα τέλη συναλλαγών. 

Η τιμή διαπραγμάτευσης του $UNI -  του 11ου μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση, ωστόσο η αξία του έχει σημειώσει ένα απίστευτο ράλι από τα $4.5 τον Ιανουάριο του 2021, στα $43 σήμερα. 

Να υπενθυμίσουμε πως το κρυπτονόμισμα $UNI είχε δοθεί δωρεάν στους πρώτους χρήστες του ανταλλακτηρίου πέρυσι. Εάν κάποιος είχε κρατήσει τα κρυπτονομίσματα μέχρι σήμερα, η αξία αυτών ξεπερνάει τα $17.000.