Τζορτζ Σόρος: Aγορές μετοχών που συνδέονταν με την κατάρρευση της Archegos

Τζορτζ Σόρος: Aγορές μετοχών που συνδέονταν με την κατάρρευση της Archegos

Στη μαζική αγορά μετοχών από τις ViacomCBS, Baidu κι άλλες εταιρείες προχώρησε προσφάτως ο Τζορτζ Σόρος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου δεδομένου ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται μεγάλη πτώση απόρροια της κατάρρευσης της Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ.

Με την αξία των μετοχών να έχει κατρακυλήσει σημαντικά, ο Τζορτζ Σόρος εντόπισε την ευκαιρία και προέβη στην αγορά μετοχών, αξίας 194 εκατ. δολαρίων από τη ViacomCBS, 77 εκατ. δολαρίων από την Baidu, 46 εκατ. δολαρίων από την Vioshop Holdings και 34 εκατ. δολαρίων από την Tencent Music Entertainment σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Archegos, family office του πρώην hedge fund manager Μπιλ Χουάνγκ, κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων της τάξης άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι ρευστοποιήσεις της τάξης των 30 δισ. δολαρίων πυροδότησαν πτώση 27% στη μετοχή της ViacomCBS- μία απροσδόκητα απότομη βουτιά για μία εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για την οποία δεν υπήρχαν ειδήσεις εκείνη την ημέρα. Ανάλογη πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές της Discovery, στη χειρότερη ημέρα τους από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι αγορές βρίσκονταν στη δίνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Χουάνγκ έχει μέχρι στιγμής «στερήσει» περισσότερα από 10 δισ. δολάρια στις τράπεζες της Wall Street, με τις απώλειες για την Credit Suisse (5,5 δισ. δολάρια) να απαρτίζουν τουλάχιστον το 50% των συνολικών ζημιών.

Κοντά στο 1 δισ. δολάρια κυμαίνεται η χασούρα» και για την Morgan Stanley, ενώ Goldman Sachs και Wells Fargo κατάφεραν να αποφύγουν τελείως τις ζημιές, κλείνοντας έγκαιρα την έκθεση στο family office.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι απώλειες των Nomura Holdings και UBS Group από την έκθεση στο fund του Μπιλ Χουάνγκ διαμορφώθηκαν από κοινού σε περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ.