Τζ. Πάουελ: Θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού

Τζ. Πάουελ: Θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού

Πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed Τζ. Πάουελ, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal, ο κ. Πάουελ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός».

Όπως είπε, «αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω».

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Πάουελ, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται.

Η Fed αυτή την περίοδο προχωρά σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανόν να αρχίσει να πωλεί τίτλους βραχείας λήξης και να κινηθεί προς ομόλογα πιο μακράς διαρκείας.

Ο Πάουελ πάντως ήταν καθησυχαστικός ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική.