Τριήμερο ράλι έως +29% στις τράπεζες, άλλαξε τα δεδομένα στο ΧΑ

Τριήμερο ράλι έως +29% στις τράπεζες, άλλαξε τα δεδομένα στο ΧΑ

Στο γενικευμένο ράλι αφύπνισης, ανασύνταξης και μερικής αποκατάστασης που λαμβάνει χώρα σε όλες τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές συμμετέχει το ΧΑ, που με οδηγό τις τράπεζες που ξέσπασαν έως 15,57%, έκλεισε σε νέα υψηλά Μαΐου, με το Γ.Δ. στις 635,47 μονάδες με κέρδη 1,79% και ισχυρό τζίρο που έφτασε στα 67,4 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το Χ.Α. καταγράφει ράλι το τελευταίο τριήμερο σε ποσοστό 4,46% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 22,10% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας την Εθνική στο +29,29% και τη Eurobank +26,56%! Έτσι, το Χ.Α. γύρισε θετικά και το Μάιο όπου πλέον ενισχύεται 1,15%, έχοντας πολύ βελτιωμένη εικόνα στο 2ο μισό του μήνα.

Το κλίμα διεθνώς είναι σχεδόν πανηγυρικό με τους επενδυτές να «χτίζουν» στην αισιοδοξία για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύντομα, εν μέσω πολύ βελτιωμένης ψυχολογίας που φέρνει το άνοιγμα των οικονομιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε υψηλά σχεδόν δυόμισι μηνών, με τους ασιατικούς δείκτες να κλείνουν με ισχυρό ράλι, τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα ισχυρή άνοδο, ενώ με ράλι άνοιξαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street.

Μετά τη χθεσινή αργία λόγω Memorial Day, σήμερα οι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με ράλι, με τον Dow Jones πάνω και από τις 25.000 μονάδες μετά από πολύ καιρό, ενώ ο S&P 500 έπιασε εκ νέου τις 3.000 μονάδες! Ώθηση στις διεθνείς αγορές έδωσε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax ότι ξεκίνησε την πρώτη ανθρώπινη μελέτη του πειραματικού εμβολίου της για τον κορονοϊό.

Συνάμα, το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών, η επανέναρξη κάποιων αεροπορικών δρομολογίων αλλά και η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού σ’ όλη την Ευρώπη, συμβάλει στην αλλαγή της ψυχολογίας ευρύτερα, με τους επενδυτές να ρισκάρουν εκ νέου! Αιχμή μάλιστα, το τελευταίο διήμερο είναι οι μετοχές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, των ταξιδιών και της αναψυχής να ξεχωρίζουν με έμφαση.

Παράλληλα, πολύ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς είναι μέσα στον πυρήνα των εξελίξεων, εν μέσω μπαράζ διαδικασιών και αποφάσεων από τους κεντρικούς θεσμούς που ενδέχεται να αλλάξουν το status quo αναφορικά με την κεφαλαιακή διάρθρωση του κλάδου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μολονότι σήμερα υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης περίπου για δύο ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος στο κεντρικό σύστημα συναλλαγών ΟΑΣΗΣ, η ελληνική αγορά παρουσίασε για ακόμη μια συνεδρίαση αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι που αντανακλάται και στο τζίρο.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν λίγο πριν τις 14:00 μ.μ. όταν παρουσιάστηκαν προβλήματα στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών του Χ.Α. ΟΑΣΗΣ, ενώ επανήλθαν ελάχιστα λεπτά πριν από τις 16:00 μ.μ. Θυμίζουμε πως παρόμοια και μεγαλύτερα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαρτίου, όταν η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ΕΧΑΕ ξεκίνησε την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ τα συστήματα είχαν αλλαχτεί και προσαρμοστεί ώστε να «διαβάζουν» τις εντολές των ΑΧΕ με νέο τρόπο, υπό το νέο καθεστώς της τηλεεργασίας.

Μετά την επανέναρξη των συναλλαγών η άνοδος στο Χ.Α. πήρε μεγαλύτερη δυναμική, ενώ δείκτες και μετοχές έκλεισαν κοντά στο υψηλό ημέρας. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.520,90 μονάδες με άνοδο 1,77% (έφτασε έως το +2,16%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε με εμφατικό τρόπο πάνω από το κρίσιμο όριο των 300 μονάδων, κλείνοντας στις 326,02 μονάδες με ράλι +12,33%.

Ο κλάδος μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ παρουσιάζει εύλογη κινητικότητα και μπαράζ πακέτων, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων που λαμβάνουν χώρα ενόψει της διαγραφής από το δείκτη MSCI Global Standard και της μετάβασης στον MSCI Small Cap.

Σήμερα στον κλάδο ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 15,57% και ισχυρό όγκο που ξεπέρασε τα 30 εκατ. τεμάχια με το τζίρο στα 11 εκατ. ευρώ, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 14,42%, η Πειραιώς +12,39%, η Alpha Bank +7,05% και η Attica Bank +7,61%. Εκτός των άλλων, στον κλάδο αυτές τις ημέρες λαμβάνουν χώρα πολλά και σημαντικά road shows στο εξωτερικό.

Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη άνω του 5% είχαν μετοχές όπως Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Fourlis, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Ελλάκτωρ, Aegean Airlines και Jumbo, ενώ καλή εικόνα είχαν οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΔΕΗ.

Στον Mid Cap, πλην της Attica Bank κέρδη άνω του 6% είχε η MIG, άνω του 5% η Πλαστικά Θράκης, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Autohellas, Intracom Holdings, Έλτον, ΟΛΘ, ΙΑΣΩ, AVAX, Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο, Κρι Κρι, Profile, Intralot κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 27 που υποχώρησαν.