Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κράτησε τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κράτησε τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Οι επιπτώσεις που  θα έχει ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων στην παγκόσμια ανάπτυξη, ανησυχεί τους επενδυτές και μετά το χθεσινό sell off στη Νέα Υόρκη, η διάθεση για αποφυγή ρίσκου ήταν ευδιάκριτη και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η συνέχιση του πολέμου, οι υψηλές τιμές ενέργειας, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αρχίζουν να αφήνουν τα σημάδια τους στα αποτελέσματα των εισηγμένων, όπου παρατηρείται αύξηση τζίρου, αλλά μείωση κερδών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες

Αναλυτές σημειώνουν πως ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι αυξημένος και ουσιαστικά αυτή η ανησυχία ωθεί τις αγορές χαμηλότερα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές ρευστοποιούν αδιακρίτως περιουσιακά στοιχεία αυξάνοντας τη ρευστότητά τους.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι πιέσεις ξεκίνησαν με το άνοιγμα και αφορούσαν σε όλες τις εισηγμένες με τις τράπεζες, ωστόσο, να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε ανησυχίες στους επενδυτές καθώς βρέθηκε να χάνει πάνω από 10% και να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό και να έχει υψηλό όγκο συναλλαγών. Τελικά υποχώρησε 7,82% με μεγάλο όγκο περίπου 7 εκατ. τεμάχια. Διόλου ευκαταφρόνητες και οι απώλειες των άλλων συστημικών τραπεζών αλλά και επιλεγμένων blue chips, όπως Jumbo, Viohalco, Μυτιλαίος κ.α. Συνολικά ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 4,35% με την Εθνική να χάνει 5,7%, την Alpha Bank 4,86% και τη Eurobank 1,53%.

Φωτεινή εξαίρεση στη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ με άνοδο 6% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών της. Καλή εικόνα και από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος στο κλείσιμο κατάφερε να γυρίσει σε οριακή άνοδο. 

Ο τζίρος ήταν αυξημένος ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πακέτα. Συνολικά ανήλθαν στα 123 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να απορροφούν τα 17,4 εκατ. ευρώ και τα 10 εκατ. ευρώ από αυτά να γίνονται στον ΟΛΠ (2,5% περίπου του συνόλου των μετοχών).

Η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε και μεταξύ αυτών η Revoil, η Frigoglass, η Κέκροψ και η Flexopack. Η Frigoglass δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία έδειξαν αύξηση πωλήσεων και μικρές ζημιές με την εταιρεία να επηρεάζεται σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προσλαμβάνει συμβούλους για να λάβει αποφάσεις για τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της δομή.

Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Cenergy με άνοδο 2,31%, η Πλαστικά Θράκης με άνοδο 2,26% και η SATO κυρίως λόγω όγκου συναλλαγών. Αρκετά καλή η εικόνα της μετοχής της Ελλάκτωρ, λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η οποία μειώνει το ρίσκο, αφού ο βασικός μέτοχος προσφέρει τίμημα 1,75 ευρώ.