Το Terra οδηγεί την επόμενη μέρα στις αγορές κρυπτονομισμάτων

Το Terra οδηγεί την επόμενη μέρα στις αγορές κρυπτονομισμάτων

Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στον ένατο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα Terra ($LUNA), αλλά και πως έχει εξελιχθεί σε βασικό αγοραστή που καθοδηγεί την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Είναι καλό πριν να διαβάσετε το σημερινή άρθρο, να ρίξετε μια ματιά στις προηγούμενες αναφορές ώστε κάποιος να καταλάβει πως ένα και μοναδικό κρυπτονόμισμα μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Μια απόφαση που ελήφθη την 1η Απριλίου έχει δημιουργήσει αναβρασμό στην αποκεντρωμένη οικονομία με ισχυρή πόλωση μεταξύ των δύο «στρατοπέδων». Των φανατικών οπαδών του TERRA από τη μία και αυτών που θεωρούν πως μπορεί να καταρρεύσει και να συμπαρασύρει την αγορά κρυπτονομισμάτων από την άλλη. Τα αλγοριθμικά stablecoins, δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένα αποθεματικά που στηρίζουν την ισοτιμία τους, κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα σε ένα bank run.

Το Terra εισήγαγε μια πρόταση διακυβέρνησης που ονομάζεται «4pool» σε κάτι που φαίνεται να είναι μια σαφής κίνηση για να αυξήσει την κυκλοφορία των αλγοριθμικών stablecoin UST και ένα άλλο ταχέως αναπτυσσόμενο αλγοριθμικό stablecoin που ονομάζεται FRAX στα κορυφαία stablecoins. Τα αλγοριθμικά stablecoins, δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένα αποθεματικά που στηρίζουν την ισοτιμία τους, κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα σε ένα bank run. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί σε ένα τέτοιο παράδειγμα, ενός αλγοριθμικού stablecoin που έχασε την ισοτιμία του και έκτοτε απειλούσε τους short sellers με κατάσχεση των κρυπτονομισμάτων τους.

Το Curve Finance, το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο οικονομίας με τη μεγαλύτερη κλειδωμένη ρευστότητα στα έξυπνα συμβόλαια του, έχει γίνει πεδίο μάχης για το ποιο έργο μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην αντίστοιχη δεξαμενή ρευστότητάς του. Το έπαθλο για τη μεγαλύτερη ρευστότητα είναι, φυσικά, αμοιβές που προκύπτουν από το πρωτόκολλο CURVE ($CRV).

Αυτές οι ιδιαίτερα κερδοφόρες αποδόσεις για την παροχή ρευστότητας δεν δίνουν μόνο οικονομικό κίνητρο, αλλά κάτι παραπάνω. Όταν κάποιος επενδυτής, κοινότητα ή άλλα συμφέροντα μπορεί να ελέγξει την πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων $CRV, τότε αυτή η οργανωμένη συλλογικότητα, μπορεί να ψηφίσει στην αποκεντρωμένη διοίκηση του πρωτοκόλλου, για να διανεμηθούν ακόμη περισσότερες ανταμοιβές σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή ρευστότητας. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κίνητρο για να προσθέσει κανείς ρευστότητα, να συγκεντρώσει κρυπτονομίσματα και να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Σήμερα, ολόκληρα έργα έχουν προκύψει για να «επηρεάσουν» μόνο αυτό τον απλό μηχανισμό.

Για τα stablecoins, το Curve είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή παρέχει επίσης βαθιά ρευστότητα που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισοτιμίας με το δολάριο. Τα σταθερά νομίσματα χαμηλής ρευστότητας μπορούν εύκολα να χάσουν την ισοτιμία τους, εάν ένας μεγάλος επενδυτής αποφασίσει να αγοράσει ή να πουλήσει ένα τεράστιο ποσό του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος.

Έτσι, οι πάροχοι stablecoin έχουν ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να συμμετάσχουν στον πόλεμο για τη διακυβέρνηση του Curve. Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας για stablecoin στο Curve ονομάζεται «3pool». Παρέχει ρευστότητα για τα stablecoin USDC, USDT και DAI. Η βαθιά ρευστότητα, σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 4pool που προτείνεται από το Terra που θα είναι διαθέσιμο σύντομα είναι πολύ παρόμοιο και περιλαμβάνει τα UST, FRAX, USDT και USDC. Και για να προσελκύσουν τους επενδυτές που θα παρέχουν ρευστότητας, θα προσπαθήσουν επίσης να μεγιστοποιήσουν αυτές τις αποδόσεις σε κρυπτονομίσματα. Από αυτή τη λίστα με σταθερά νομίσματα λείπει το άλλο stablecoin $DAI, το οποίο ελέγχει στα έξυπνα συμβόλαια του τουλάχιστον 150% κλειδωμένων νομισμάτων, για κάθε δολάριο $DAI σε κυκλοφορία. Αυτή την στιγμή το $DAI έχει collateralization ratio 164.21% με το 51.50% εξ' αυτών να είναι στο stablecoin $USDC, κάτι που σημαίνει πως το $DAI δεν έχει ορθολογική χρήση των δεσμευμένων κεφαλαίων.

Με την εξάλειψη του DAI και την προσπάθεια μεγιστοποίησης των συνολικών ανταμοιβών που δίνονται σε όσους παρέχουν ρευστότητα στη νέα ομάδα, τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να έχουν προστεθεί αυτή την στιγμή στο 3pool, διαταράσσοντας δυνητικά το DAI.

Ο συνιδρυτής του Terra ωστόσο είχε στο παρελθόν αναφερθεί στις προσδοκίες του να είναι ο καταλύτης στην αποτυχία του $DAI.

Πόσα $BTC ελέγχει σήμερα το LUNA Foundation

Αυτή τη στιγμή το ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχει το Luna Foundation, ελέγχει 39,897 $BTC, τα οποία ανέρχονται σε περίπου $1.7 δισ., ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η αγορά περίπου $3 δισ. αξίας $BTC. Ωστόσο η μέση τιμή αγοράς είναι μεγαλύτερη από την τωρινή τιμή διαπραγμάτευσης του $BTC, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αγοράσουν άλλο $1.3 δις $BTC, αλλά λιγότερα.

Πάντως ο συνιδρυτής του Terra που φαίνεται να είναι συνεπής στις «υποσχέσεις» του για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτος στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Πολλοί επικριτές των κινήσεων του Terra, μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής του Crypto Pragmatist, Jack Niewold, αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του Terra και πως μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Μία από τις βασικές παρατηρήσεις είναι ότι τα κρυπτονομίσματα $LUNA που «καίγονται» για την έκδοση του stablecoin $UST ίσως να μην «καίγονται» στην πράξη. Πλέον εάν ένας χρήστης θέλει να εκδώσει νέα $UST, κάποιο ποσοστό του LUNA χρησιμοποιείται για την αγορά $BTC για τα αποθεματικά του ιδρύματος. Προφανώς, αυτό δημιουργεί πληθωριστική πίεση στις τιμές στο $LUNA. Επομένως αυτό μελλοντικά είναι αρνητικό για την τιμή $LUNA. Αυτό πλέον δεν είναι καθόλου αποπληθωριστικό, αλλά το αντίθετο. Αυτά τα κέρδη από το seignorage προκύπτουν από το LUNA, το οποίο θα μειώσει επίσης την τιμή του $LUNA.

Αντίστοιχα η ομάδα ανάπτυξης του κρυπτονομίσματος ελέγχει κρυπτονομίσματα $LUNA 413 εκατομμυρίων,  αξίας 43,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα προσφορά της κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματος. Περαιτέρω προσπάθεια εξαργύρωσης αυτών των αποθεματικών, θα δημιουργήσει αύξηση της πίεσης πώλησης για το $LUNA. Αν το LUNA καταρρεύσει κινδυνεύει να συμπαρασύρει μαζί του $16.7 δισ. του $UST, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την επενδυτική κοινότητα και την αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της.