Γιατί εκτοξεύθηκε η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin στα 47.000 δολάρια

Γιατί εκτοξεύθηκε η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin στα 47.000 δολάρια

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στους λόγους που η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει μπορεί να γυρίσει σε κλίμα bullish, έπειτα από μια περίοδο ουδετερότητας.

Το BTC σημείωσε ράλι σχεδόν 15% σε μια εβδομάδα ξεπερνώντας τις $47.000 και το ETH ανέβηκε πάνω από 17% στα $3350.

Ο βασικότερος λόγος της ανοδικής αυτής αντίδρασης είναι η αγορά BTC από το Luna Foundation Guard (LFG). Αυτή η αγορά αποτελεί μέρος του σχεδίου συστηματικής συσσώρευσης BTC συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων USD ως αποθεματικό για το stablecoin TerraUSD (UST).

Αυτό έρχεται μετά από ένα ευρύτερο ράλι στις παγκόσμιες αγορές, παρά τη στασιμότητα του πολέμου στην Ουκρανία. Και η ανοδική δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

Μια κατεύθυνση της αγοράς αναδείχτηκε αυτήν την εβδομάδα στον δείκτη Bull & Bear της Bank of America (το τελευταίο σήμα αγοράς ήταν τον Μάρτιο του 2020). Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ανακάμπτει από τις εξαιρετικά oversold συνθήκες. Αυτή η ένδειξη λειτούργησε στο παρελθόν με τις μετοχές να σημειώνουν ράλι 8% κατά μέσο όρο τις 12 εβδομάδες μετά την ένδειξη.

Η χθεσινή ανοδική αντίδραση στις ώρες των αγορών της Ασίας, προήλθε επίσης από την αγορά 125 εκατομμυρίων δολαρίων BTC από το Luna Foundation Guard. Όπως έχει γίνει γνωστό αυτό είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι  που ελέγχει 27,784 $ΒTC αξίας  $1.3 δισ. Εάν συνεχιστούν οι αγορές ως τα $3 δισ. που έχουν προαναγγελθεί, τότε μιλάμε για σημαντική αγοραστική δύναμη για $BTC, που βγαίνουν ουσιαστικά από την αγορά καθώς μιλάμε για μακροπρόθεσμες θέσεις. Αρχικά, το LFG σκοπεύει να αγοράσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια BTC.

Από αυτά, 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη συγκεντρωθεί μέσω 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εξωτερικής χρηματοδότησης και 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων USDT που αγοράστηκε με UST που είχε ήδη το LFG (τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να συγκεντρωθούν με νέα πώληση είτε UST ή LUNA). Ο Kwon (ιδρυτής του Terra που εκδίδει το UST) πρόσθεσε στο Twitter ότι το αποθεματικό BTC θα μπορούσε να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας ένα «μερίδιο του κεφαλαίου», μέσω της κανονικής λειτουργίας του πρωτοκόλλου Terra για την αγορά του BTC. Το πρωτόκολλο εκμεταλλεύεται το seigniorage δηλαδή τη διαφορά αξίας του νομίσματος που κόπηκε πρόσφατα σε σχέση με το κόστος παραγωγής του.

Σύμφωνα με δεδομένα του CoinMarketCap, τις τελευταίες 24 ώρες, ο συνολικός όγκος συναλλαγών των αγορών κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 63,07% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα $2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,75% σε μηνιαία βάση.

Όταν το κλίμα της αγοράς είναι πτωτικό, ειδικά μετά από μια τεράστια πτώση, αρκετοί traders φαίνεται να πηγαίνουν all-in και να ανοίγουν επιθετικές θέσεις short. Σε αυτή την κατάσταση, οι φάλαινες μπορούν εύκολα να χειραγωγήσουν την αγορά και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη ασκώντας μικρή αγοραστική πίεση. Η τιμή θα κινείται ανοδικά ως αποτέλεσμα της πράξης τους και θα άρχιζε η πίεση να ρευστοποιεί τις θέσεις πώλησης.

Αυτές οι εκκαθαρίσεις ωθούν την τιμή υψηλότερα και όλο και περισσότερα shorts ρευστοποιούνται σαν ντόμινο. Αυτά τα συμβάντα αναφέρονται συχνά ως «short squeeze» και παρουσιάζονται με υψηλή μεταβλητότητα στο διάγραμμα. Παρά την αύξηση από τα $37.000 σε $45.000 δεν παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος ρευστοποιήσεων. Αυτό πιθανώς δείχνει ότι πολλές απώλειες και τιμές ρευστοποίησης παραμένουν πάνω από την περιοχή αντίστασης $47-49K και εάν η τιμή καταφέρει να σπάσει πάνω από αυτό το επίπεδο, θα αναμένουμε short squeezes και υψηλή αστάθεια.

Με δεδομένα από το CoinGlass βλέπουμε ότι περίπου $170 εκατομμύρια θέσεις short $BTC ρευστοποιήθηκαν και $139 εκατομμύρια σε Ethereum.

Κατά το 2022, ο μεγαλύτερος όγκος ρευστοποιήσεων ήταν στις 21 Ιανουαρίου, όταν θέσεις αξίας σχεδόν $1 δις ρευστοποιηθηκαν.