Oι προοπτικές του οικοσυστήματος Terra Blockchain που «σήκωσε» 1 δισ. δολάρια

Oι προοπτικές του οικοσυστήματος Terra Blockchain που «σήκωσε» 1 δισ. δολάρια

Τη στιγμή που τα κρυπτονομίσματα μετρούσαν απώλειες λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, το Terra ανακοίνωνε νέα χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων για να υποστηρίξει το οικοσύστημα του και συγκεκριμένα το αλγοριθμικό stablecoin UST. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού που μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός ασφαλείας» για εξαγορές UST,  κατά τη διάρκεια περιόδου κρίσης στα κρυπτονομίσματα.

Στις 26 Δεκεμβρίου, το Terra, με το κρυπτονόμισμα LUNA, έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 103,33 δολαρίων πριν υποχωρήσει στα 53 δολάρια, μια πτώση  που ξεπερνά το 48%. Το κρυπτονόμισμα σημειώνει άνοδο 777% σε επίπεδο ενός έτους.

Το Luna Foundation Guard (LFG) συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω μιας εξωχρηματιστηριακής πώλησης του κρυπτονομίσματος LUNA. Ο γύρος χρηματοδότησης, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του κλάδου κρυπτογράφησης, έγινε από τους Jump Crypto και Three Arrows Capital, με τη Republic Capital, την GSR, την Tribe Capital, την DeFiance Capital και άλλους επενδυτές να συμμετέχουν.

Το LFG,  ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σιγκαπούρη που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Terra, συμμετείχε επίσης στη χρηματοδότηση.

Τα κεφάλαια  1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός αποθεματικού συναλλάγματος σε bitcoin για το UST, το μεγαλύτερο stablecoin του οικοσυστήματος Terra.

Το UST είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin (νόμισμα που ακολουθεί την αξία κάποιου παραδοσιακού νομίσματος) που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας του οικοσυστήματος Terra. Συνδεδεμένο με την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ, διαθέτει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το UST αποκτά ιδιαίτερη απήχηση στα ψηφιακά τυχερά παίγνια της Νοτίου Κορέας. Αυτή είναι μια από τις κορυφαίες αγορές τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο και έτσι αρχίζει να διευρύνεται από τα stablecoins σε διαφορετικούς τομείς. Σύμφωνα με στοιχεία του Newzoo, η συνολική αγορά τυχερών παιχνιδιών της Νότιας Κορέας άξιζε 7,325 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, γεγονός που την έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο.

Το αποθεματικό ταμείο που δημιουργήθηκε μέσω της εισφοράς κεφαλαίων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μοχλός ασφαλείας για εξαγορές/ εξαργύρωση UST. Το ταμείο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι η τιμή του stablecoin παραμένει συνδεδεμένη με αυτή του δολαρίου κατά τη διάρκεια απότομων εκπτώσεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων ,όπως αυτή που ζήσαμε την περασμένη Πέμπτη.

Τι είναι τα αλγοριθμικά stablecoins

Σε αντίθεση με τα κεντροποιημένα stablecoins, όπως αυτά που εκδίδονται από την Tether και τη Circle, που αποτελούν IOU  (υποσχετικές έναντι μετρητών ή αντίστοιχων μετρητών που έχουν εταιρείες που τα εκδίδουν),  τα αλγοριθμικά κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούν εξασφαλίσεις για να διατηρήσουν την τιμή τους.

Αντίθετα, τα stablecoins όπως το UST διατηρούν την ακολουθία με βάση τις προσδοκίες της αγοράς. Συγκεκριμένα όταν η ζήτηση για το Terra είναι υψηλή και η προσφορά περιορισμένη, η τιμή του Terra αυξάνεται. Όταν η ζήτηση για Terra είναι χαμηλή και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη, η τιμή του Terra μειώνεται. Το πρωτόκολλο διασφαλίζει ότι η προσφορά και η ζήτηση του Terra είναι πάντα ισορροπημένη, οδηγώντας το σε σταθερή τιμή διαπραγμάτευσης.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν νέα stablecoins που βασίζονται στο Terra  (από τα οποία το UST είναι το μεγαλύτερο) καίγοντας κρυπτονομίσματα LUNA και, παρομοίως, μπορούν να κάψουν το UST για να εκδώσουν το LUNA.

Το αποθεματικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί και θα παρέμβει στην αγορά, όταν οι αγορές κρυπτονομισμάτων σημειώσουν απότομα πολύ μεγάλη πτώση.

Δηλαδή, εάν η τιμή του LUNA ανέβει, συμφέρει κάποιον να ανταλλάξει σε παραγωγικά κεφάλαια όπως το UST για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και πιθανώς να κερδίσει, ενώ εάν η τιμή του LUNA πέφτει, συμφέρει να ανταλλάξει κάποιος τα δολάρια για να επωφεληθεί της αγοραστικής ευκαιρίας που προσφέρει η αγορά.