ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

To τέλος του trading «μένουμε σπίτι» και οι μετασεισμοί των μετοχών του Nasdaq

To τέλος του trading «μένουμε σπίτι» και οι μετασεισμοί των μετοχών του Nasdaq

Η υποχώρηση του δείκτη Nasdaq που απαρτίζουν μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας κατά 8,3% από το υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου 2021, ήταν τριπλάσια των απωλειών του δείκτη S&P 500. Οι απώλειες δημοφιλών μετοχών όπως της Tesla και της Peloton ήταν πολύ μεγαλύτερες, καθώς έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους.

Για τους επενδυτές το ερώτημα τώρα είναι αν η διόρθωση αυτή, αποτελεί ευκαιρία για φθηνές αγορές ή ένδειξη ότι ο πόνος θα έχει συνέχεια για τις μετοχές που ηγήθηκαν της χρηματιστηριακής κούρσας τα τελευταία χρόνια και είδαν τις αποτιμήσεις τους να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η τακτική του να εκμεταλλεύεται κανείς τις διορθώσεις μετοχών όπως της Apple και της Amazon αποδείχτηκε επικερδής στρατηγική την τελευταία δεκαετία καθώς ηγήθηκαν σταθερά στην άνοδο της αγοράς.

Σημάδι ότι οι επενδυτές που ψαρεύουν στα χαμηλά δεν έχασαν την ευκαιρία και ενεργοποιήθηκαν με αγορές μετά τις αναταράξεις της τελευταίας εβδομάδας ήταν η ανάκαμψη του δείκτη Nasdaq κατά 1,6% την Παρασκευή, κίνηση που έσβησε τις απώλειες που κατέγραφε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Nasdaq αναρριχήθηκε σε ιστορική κορυφή στις 12 Φεβρουαρίου κλείνοντας στις 14.095 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές ένα κλείσιμο κάτω από το επίπεδο των 12.686 μονάδων θα επιβεβαίωνε ότι ο δείκτης έχει εισέλθει σε φάση βαθύτερης διόρθωσης, που σημαίνει ότι οι απώλειες θα έχουν συνέχεια. Την Παρασκευή όμως έκλεισε στις 12.920 μονάδες.

Τα μεγάλα ονόματα του δείκτη όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon και Facebook έχουν χάσει από 4% έως 12% της αξίας τους.

Παρά το ριμπάουντ της Παρασκευής αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας από τις διορθώσεις του παρελθόντος, καθώς η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ωθεί σε μεταστροφή των χαρτοφυλακίων σε άλλες μετοχές που θα ευνοηθούν από το καθολικό άνοιγμα της, εγκαταλείποντας αυτές που προτιμήθηκαν στο trade «μένουμε σπίτι».

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα επιταχύνει τη μεταστροφή αυτή στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ έφτασε στο 1,62% την Παρασκευή, το υψηλότερο της επίπεδο εδώ και ένα χρόνο.

Το σκεπτικό των επενδυτών είναι ότι καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανοίγει, θα υπάρξουν άλλοι κλάδοι που θα προσφέρουν εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας συγκριτικά δε θα φαίνεται τόσο μεγάλη.

Διαχειριστές όπως στην επενδυτική εταιρεία Chase Investment Counsel έχουν μειώσει την έκθεση των χαρτοφυλακίων σε μετοχές τεχνολογίας όπως της Apple και της Qualcomm τις τελευταίες εβδομάδες, βλέποντας τη συμπεριφορά τους σε σύγκριση με άλλους κλάδους να επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται σε διαφορετικούς τομείς.

Η άνοδος των επιτοκίων που ανησυχεί την αγορά, επηρεάζει πολύ περισσότερο τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας καθώς οι αποτιμήσεις τους βασίζονται στη μελλοντική τους κερδοφορία μακροπρόθεσμα.

Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια πλήττεται η αξία της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας περισσότερο από τα αναμενόμενα κέρδη στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν περαιτέρω βελτίωση, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει δυναμική.

Η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ δρα ανταγωνιστικά ως προς τις μετοχές και ιδιαίτερα αυτών με πολύ ψηλές αποτιμήσεις.

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 16-17 Μαρτίου αφού ο επικεφαλής της Fed σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν φειδωλός στο αν η κεντρική τράπεζα ανησυχεί με την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων.

Η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα τονώσει σημαντικά την κερδοφορία κλάδων που χτυπήθηκαν σφοδρά από την πανδημία με αποτέλεσμα να χαθεί η λάμψη πολλών μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για εκτίναξη των κερδών στις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου και στη βιομηχανία φέτος, κατά 23% και 72% αντίστοιχα, σε σύγκριση με μέση αύξηση κερδών 15% για τις εταιρείες τεχνολογίας όπου οι αποτιμήσεις παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Παρά τη διόρθωση, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) στον κλάδο της τεχνολογίας βρίσκεται στο 26,6x, σε επίπεδο υψηλότερο από το ιστορικό μέσο P/E που ήταν σχεδόν 21x, σύμφωνα με την Datastream.

Ωστόσο, υπάρχει και το αισιόδοξο στρατόπεδο που πιστεύει ότι η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας προσφέρει αγοραστική ευκαιρία καθώς η κερδοφορία τους θα διατηρηθεί ακόμα και όταν η ανάκαμψη των κερδών σε άλλους κλάδους της ανακάμπτουσας οικονομίας θα αρχίσει να φθίνει.

Όσο για τις υψηλές αποτιμήσεις, το αντεπιχείρημα είναι ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τη φούσκα των dot.com πριν 20 χρόνια που είδε το δείκτη Nasdaq να κάνει βουτιά πάνω από 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η άποψη των οπαδών του κλάδου της τεχνολογίας είναι ότι η υγεία του είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν και δεν αναμένουν μεγάλη υποχώρηση όπως το 2000.