Το ταμπλό βρυχάται, οι υπομονετικοί πληρώνονται

Το ταμπλό βρυχάται, οι υπομονετικοί πληρώνονται

Με κυριότερο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό τη διάχυση της ρευστότητας στο σύνολο των μετοχών, η ανοδική τάση εκτυλίχθηκε με μεγάλη ένταση. Η ολοκλήρωση της επταήμερης συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη με άξονα τις 700 μονάδες πυροδότησε ανοδικό ξέσπασμα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει 3,08% υψηλότερα στις 726,92 μονάδες και τον FTSE 25 με κέρδη 3,33% στις 1725,52 μονάδες. Κι όλα αυτά με κλειστή τη Wall Street.

Με κυριότερο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό τη διάχυση της ρευστότητας στο σύνολο των μετοχών, η ανοδική τάση εκτυλίχθηκε με μεγάλη ένταση. Η ολοκλήρωση της επταήμερης συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη με άξονα τις 700 μονάδες πυροδότησε ανοδικό ξέσπασμα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει 3,08% υψηλότερα στις 726,92 μονάδες και τον FTSE 25 με κέρδη 3,33% στις 1725,52 μονάδες. Κι όλα αυτά με κλειστή τη Wall Street.

Βλέποντας τη γενική εικόνα, οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου φαίνονται μεγαλύτερες από κάποια σημαντική διόρθωση, πολλώ δε μάλλον από κάποια μεταστροφή της ισχύουσας ανοδικής τάσης. Τόσο η συμπεριφορά των τίτλων, όσο και το γενικότερο κλίμα στις χρηματαγορές διεθνώς, συνεπικουρεί στα παραπάνω. Συνυπολογίζοντας μάλιστα την ούτως ή άλλως εξαιρετική χρηματοοικονομική θέση πολλών εισηγμένων, βάσει και των πρόσφατων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η ως άνω πεποίθηση ενισχύεται μεν, επιβεβαιώνεται δε στο ταμπλό καθημερινά.

Επιμέρους, τα λόγια είναι περιττά σήμερα, καθώς όλες οι μετοχές που τόσες ημέρες παρατηρούνται, αξιολογούνται και βρίσκονται ήδη στο αγοραστικό στόχαστρο, απέδωσαν, και μάλιστα με πολύ μεστή ενδοσυνεδριακή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Μυτιληναίος ξεκίνησε έστω και αργοπορημένος την ανοδική του βόλτα, οι τράπεζες συνέχισαν την έντονη πορεία τους (ΔΤΡ +5,47% στις 390,19 μονάδες), η ΔΕΗ ασταμάτητη ακόμα και σε ιλιγγιώδη κεφαλαιοποίηση, η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσαν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα βρίσκεται στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες, η Motor Oil  απορροφά κάθε προσφορά στο διάβα της. Ο ΟΠΑΠ έδωσε από νωρίς το σήμα με το πρωινό δυνατό άνοιγμα και με φόντο τα πολύ καλά δικά του αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ενώ ακόμα και ο νυσταγμένος γίγαντας, ο ΟΤΕ, έκλεισε στα υψηλά ημέρας (+2,33%, 13,62 ευρώ).

Από τις μικρότερες, ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στην ΕΚΤΕΡ που τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δείχνει ότι κάτι προεξοφλείται, έχοντας και την ειδησεογραφία με το μέρος της˙ η Entersoft παραμένει σε επαφή με τα ιστορικά της υψηλά˙ το ΚΡΙ ΚΡΙ, που έτσι κι αλλιώς συνιστά ένα επενδυτικό διαμάντι, ανακοίνωσε (νέα) εξωπραγματικά αποτελέσματα με πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 14 (!), και πλέον στοχεύει το 7.50 ευρώ στο πιο μετριοπαθές σενάριο˙ ο όμιλος MIG ξεκόλλησε από τις διορθωτικές συνεδριάσεις της, υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται πολλές -θετικές μάλλον- εξελίξεις από τις εταιρείες της.

Οι αποδόσεις στα κρατικά έχουν πλέον «αποθρασυνθεί», ενώ και τα εταιρικά ομόλογα μοιάζουν ακλόνητα, παρά το γεγονός ότι αφορούν σε ιδιαιτέρως ελκυστικές επενδυτικές επιλογές λόγω των υψηλών -συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά- ετησιοποιημένων αποδόσεων, κάτι που από μόνο του αφενός προδιαθέτει για την υγεία της ανόδου, αφετέρου βοηθά να συντηρηθεί το ισχύον θετικό κλίμα.

Ξεκάθαρη ανοδική τάση

Όπως τονίζαμε και νωρίτερα τo Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ξεκάθαρα ανοδική τάση.

Οι λόγοι που την δικαιολογούν είναι -πλην άλλων- η ξεκάθαρη ανοδική κατεύθυνση των τιμών, είτε μεσοσταθμικά βάσει των δεικτών (ΓΔ, 25ρης, κλαδικοί, κ.λπ) είτε και επιμέρους μετοχών, η άνω των συνηθισμένων επιπέδων αύξηση του όγκου συναλλαγών, με την οποία επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα συμπεριφορά˙ η ομαλή διάχυση αυτής της συναλλακτικής δραστηριότητας στους περισσότερους τίτλους ή και κλάδους, η μειωμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις ή αντίστοιχα η αυξημένη διάθεση για απορρόφηση αυτών.

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται από το πολύ θετικό κλίμα τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, με βασικούς καταλύτες πρώτον την πιθανότατη επίλυση του προβλήματος της πανδημίας και δεύτερον τη γενική χρηματοοικονομική και μακροοικονομική κατάσταση για περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση. Εξάλλου, και η νομισματική πολιτική εν συνόλω διευκολύνει τα μάλα την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις μετοχικές αγορές.

Εστιάζοντας στην ελληνική χρηματαγορά, είμαστε «επίσημα» ανοδικοί από κλείσιμο της συνεδρίασης της 16 Νοεμβρίου στις 691,36 μονάδες, όταν και με ικανοποιητικούς  όγκους ο Γενικός Δείκτης αποκολλήθηκε από το πεντάμηνο καθοδικό σπιράλ, ενώ οι αρχικές τοποθετήσεις έγιναν με την πρώτη κατοχύρωση του επιπέδου των 625.

Παράλληλα, η πρόσφατη 7ήμερη συσσώρευση πέριξ των 700 μονάδων μόνο θετικές ενδείξεις παρείχε, χάρη στη στιβαρή συμπεριφορά της πλειονότητας των μετοχών . Πλέον, ο ΓΔ «κοιτάζει» την περιοχή των 770 μονάδων, με πρώτη στάση το 749.

Επιμέρους, θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να αναλύσουμε τη συμπεριφορά του κάθε «ενδιαφέροντος» τίτλου. Στις καλύτερες δέκα επιλογές, χωρίς να ισχύει κανόνας εξαντλητικής παράθεσης και με τυχαία σειρά, φαίνεται να βρίσκονται οι μετοχές των ΔΕΗ, Εntersoft, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Performance, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Σαράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπεραποδόσεις επιτυγχάνονται και με άλλες μετοχές, και αναμένεται να συνεχίσουν να επιτυγχάνονται, ακόμα και από αυτές που ήδη "έτρεξαν".

Ο Τραπεζικός έχει ισχυρή ώθηση, χάρη στις επικείμενες εξελίξεις στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση και θωράκιση, χωρίς να αμελείται το γεγονός ότι θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, πολλώ δε μάλλον σε μια ελληνική, παραδοσιακά τραπεζοκεντρική χρηματαγορά.

Όπως όλα δείχνουν, τα μάτια των επενδυτών κοιτούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Η παγίδα είναι να θεωρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα ως «ήδη υψηλά», κρίνοντας εσφαλμένα συγκριτικά με τα χαμηλά της αγοράς στο πρόσφατο παρελθόν, Ωστόσο, αφενός η χρηματοοικονομική κατάσταση και τα μοντέλα αποτίμησης πολλών εισηγμένων, αφετέρου η ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, δικαιολογούν την αισιοδοξία για διακράτηση ή ακόμα και επανατοποθέτηση