Το παράδοξο του ελληνικού χρηματιστηρίου και η ατασική άνοδος

Το παράδοξο του ελληνικού χρηματιστηρίου και η ατασική άνοδος

Το παράδοξο που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες αρκετές ημέρες είναι ότι παρόλο που επιμένει να δίνει θετικές συνεδριάσεις, τις δίνει συνοδεία χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και στενού εύρους διακύμανσης. Έτσι, από τη μία έχουμε μια εξαιρετική εικόνα με ένα ανοδικό σερί 9 (προς το παρόν) συνεδριάσεων, από την άλλη τα συμπεράσματα που εξάγονται έχουν μικρή ισχύ, και η εν λόγω συμπεριφορά δεν πείθει για την ύπαρξη κάποιας σοβαρής τάσης.

Μάλιστα, τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη αξία αναλογιζόμενοι ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος μετά από την πτωτική διάθεση που απέκτησε την περίοδο μέσα Ιουνίου - μέσα Ιουλίου.

Γενικός Δείκτης

Η συμπεριφορά αυτή λοιπόν υποδεικνύει μια ατασική, αδύναμη άνοδο κόντρα στην επικείμενη μεταστροφή της τάσης και τη συν αυτώ παραδοσιακή «επιβεβαίωση» των επιπέδων που χάθηκαν.

Οι 9 πράσινες συνεδριάσεις συγκεντρώνουν 320 εκατ. ευρώ συναλλαγών, ένα μέγεθος που κατά τη διάρκεια της ανόδου στο α’ εξάμηνο είχε επιτευχθεί σε 3 συνεδριάσεις, εφόσον είχαμε μεσοσταθμικό λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Και όλες, είχαν στενό έως μέτριο εύρος ημερήσιας διακύμανσης, κάτι που θολώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη γενικότερη μέτρια κατευθυντικότητα στις διεθνείς αγορές, με άλλες, βεβαίως, συνιστώσες. Παρά το γεγονός ότι τόσο οι ευρωαγορές όσο και αυτές των ΗΠΑ παρέμειναν ή και διαμορφώθηκαν, σε νέα ιστορικά υψηλά, η μέση διακύμανση ήταν ομοίως στενή (τηρουμένων των αναλογιών) ενώ και ο τζίρος ήταν αισθητά μειωμένος.

Οι προφανείς δικαιολογίες ήταν η αναμονή για τις επίσημες θέσεις της Fed ως προς τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έχουν προσπεράσει τα τιθέμενα όρια, και η επιμονή της εξάπλωσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Επομένως, η μόνη ορθή προσέγγιση για τον επενδυτή είναι να ακολουθήσει μια λογικά σχεδιασμένη τακτική, ανάλογα το προφίλ του. Αν επιλέξει να τοποθετηθεί σε τίτλους με ανοχή σε περαιτέρω απομείωση, οφείλει να σταθμίσει το μέγεθος της θέσης με το μέγιστο ανεκτό επίπεδο ζημίας, ενώ αν επιλέξει να κοιτάξει πιο βραχυπρόθεσμα για γρήγορες κινήσεις, οφείλει να πειθαρχήσει στα σημεία εξόδου του.

Τέλος, οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής χαρίζουν χαμόγελα, όχι απαραίτητα μόνο στους μετόχους αλλά και σε κάθε εμπλεκόμενο που απολαμβάνει μια καλή πορεία μιας μετοχής.

Υπεραποδίδουν του Δείκτη, όπως αναμενόταν, αλλά αποδίδουν απρόσμενα και σε μια βραχυπρόθεσμη περίοδο που η επιλογή ριψοκίνδυνων μικρών σε κεφαλαιοποίηση μετοχών δεν ενδείκνυται, ενώ αντιθέτως το ενδιαφέρον στρέφεται παραδοσιακά σε μετοχές σηματωρούς. Σίγουρα πρέπει να αποτελούν σημαντική προσθήκη σε κάθε χαρτοφυλάκιο, στο ποσοστό που ο κάθε ένας επιθυμεί, διότι τόσο από άποψη μεμονωμένων περιπτώσεων όσο και από άποψη κλάδου, το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.