Το νέο μοτίβο της αγοράς είναι η κυλιόμενη διόρθωση

Το νέο μοτίβο της αγοράς είναι η κυλιόμενη διόρθωση

Κάθε φορά που οι αγορές δίνουν νέα ιστορικά υψηλά, δεν υπάρχει διαχειριστής που να μη σκέφτεται ότι μια κατοχύρωση κερδών επιβάλλεται, προκειμένου να δημιουργηθεί μια οπισθοφυλακή ρευστότητας για τη στιγμή που οι αγορές θα αποφασίσουν μαζί με τα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης,  να βάλουν στο «ζύγι» και  τις  υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τους πρώτους τριγμούς στις αποδόσεις των ομολόγων,  την αύξηση των χρεών διεθνώς,  την ολοένα και μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου που ήδη αρχίζει να βγάζει από το παιχνίδι τα πιο ριψοκίνδυνα funds, αλλά και την αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Προς το παρόν οι αγορές προεξοφλούν μόνο τα καλά νέα. Και είναι φυσικό, μιας και τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια καθιστούν την άνοδο των χρηματιστηρίων ως τη μόνη νησίδα απόδοσης.

Ποια είναι άλλωστε οι εναλλακτική; Nα κρατάς ρευστότητα και να πληρώνεις μάλιστα γι’αυτήν, σε έναν κόσμο που οι μετοχές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αν μη τι άλλο σε καθιστά εκτός τόπου και χρόνου.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, ο  S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 90%, ο βιομηχανικός Dow Jones 88% και ο  Nasdaq κοντά στο 112%.  Πρόκειται για τη καλύτερη πρώτη χρονιά μιας bull market από το 1945, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η άνοδος αυτή για πολλές μετοχές είναι πολλαπλάσια.

Όσοι σε αυτό το διάστημα αποφάσισαν να κατοχυρώσουν κέρδη και να απέχουν περιμένοντας  την επόμενη δυνατή διόρθωση, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν το ένα υψηλό μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή, τα αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» τα χρήματα τους.

Οι πιο πολλοί λοιπόν, σπρώχνωντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις ανησυχίες για το σχήμα K ή V  της ανάπτυξης- προβληματισμός που ήδη διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της αγοράς των ομολόγων- επιστρέφουν ξανά στις αγορές.

Η επιστροφή αυτή όμως δεν πρέπει να είναι άνευ όρων. Βλέπετε,  το να απέχεις από τις αγορές  έως το να συμμετέχεις χωρίς σχέδιο και μελέτη, η απόσταση είναι μεγάλη.  Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι επενδυτές είναι ότι όσο περισσότερο σκαρφαλώνουν οι αγορές από το ένα ιστορικό υψηλό στο επόμενο, τόσο πιο αυστηρά θα πρέπει να είναι τα κριτήρια τους όσον αφορά ποια assets και πότε μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο.

Ακόμα και αν όλες οι ανησυχίες  για το σχήμα της ανάπτυξης, το παγόβουνο των χρεών  ή το χτύπημα του πληθωρισμού αποδειχτούν υπερβολικές, ας μην ξεχνάμε ότι ο S&P 500 έχει ήδη διψήφια απόδοση φέτος, περισσότερες μετοχές από ποτέ διαπραγματεύονται με πολύ υψηλά p/e,  ενώ οι  προβλέψεις αύξησης των κερδών αρχίζουν να είναι «συγκρατημένες».

Μπορεί λοιπόν πράγματι αυτή η bull market να έχει ακόμα πολλές καλές στιγμές να μας χαρίσει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα δούμε και  διορθώσεις ώστε ν’ «ανασάνουν» οι αποτιμήσεις.

Για την ακρίβεια, αυτό γίνεται ήδη.

Οι έξυπνοι χειρισμοί του «έξυπνου χρήματος»

Για τους παρατηρητικούς  των αγορών, από το 2021 και μετά, το μοτίβο των αγορών έχει μια  σημαντική διαφοροποίηση.

Αρκετοί κλάδοι της αγοράς  παρουσίασαν πτώση 10%-15% . Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας και ανάπτυξης διόρθωσαν πάνω από 10%. H Apple για παράδειγμα διόρθωσε 18%, η Facebook 10%, η Microsoft 8% η Αlphabet κατά 5%.

 Στη συνέχεια άρχισαν να καλύπτουν τις απώλειες, αλλά ξεκίνησε η διόρθωση στον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πτώση  13% σε μόλις δύο εβδομάδες.

Πολλές μετοχές του κλάδου όπως η Εnel, RWE, EDP, EDPR, Iberdrola και Endesa σημείωσαν πτώση έως και 20%- κάποιες μικρότερες έως και 40%- μετά τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Eν συνεχεία την σκυτάλη την πήρε ο  Russell 2000, ο οποίος επίσης διόρθωσε  κατά 10,5% σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, με ουκ ολίγες εταιρείες να διορθώνουν πάνω από 20%.

Όλες αυτές οι  «κυλιόμενες διορθώσεις» έχουν οδηγήσει ήδη πολλούς αναλυτές να ενστερνίζονται την άποψη ό,τι  καθώς ένας - ένας κλάδος «αποσυμπιέζεται»,  μειώνονται οι πιθανότητες  μιας ευρύτερης διόρθωσης,  που μπορεί εύκολα να σπάσει την επενδυτική ψυχολογία και να συμπαρασύρει σαν ντόμινο τη μια αγορά μετά την άλλη, σε ένα καθοδικό σπιράλ.

Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι ότι δίνονται τιμές εισόδου ακόμα και σε εταιρείες με δυνατό ισολογισμό, ταμειακές ροές, ορατό αυξανόμενο κύκλο εργασιών και μέρισμα, την ίδια στιγμή που οι δείκτες κατακτούν τη μια κορυφή μετά την άλλη.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.