Το γεωπολιτικό ρίσκο άλλαξε πλήρως την εικόνα στο Χρηματιστήριο

Το γεωπολιτικό ρίσκο άλλαξε πλήρως την εικόνα στο Χρηματιστήριο

Ολοσχερής αλλαγή σκηνικού λαμβάνει χώρα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι πληροφορίες μετά τις 14:30 μ.μ. ότι δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια σήμαναν συναγερμό στο Πολεμικό Ναυτικό, με το Χ.Α. να γυρνάει έντονα πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1,50% πλέον.

Πιο αναλυτικά, με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Νότιο Αιγαίο, αυξάνεται ραγδαία το γεωπολιτικό ρίσκο, αλλάζοντας τα δεδομένα σε όλη την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης που στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 663,50 μονάδες (+1,58%), «βούτηξε» έως τις 636,59 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 2,54%, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 641 μονάδες με πτώση 1,85%, σε μια από τις πλέον θεαματικές αλλαγές κλίματος των τελευταίων μηνών.

Η αγορά είναι σε σύγχυση κάτι που μαρτυράται από τις μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις, ενώ πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν περαιτέρω και προς τις δύο κατευθύνσεις έως το φινάλε.

Οι τράπεζες που αρχικά έφτασαν έως το +10% με φόντο τη μεγάλη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής πλέον έχουν χάσει όλα τα κέρδη τους, ενώ ελάχιστοι τίτλοι στο σύνολο του Large Cap κινούνται θετικά.

Απώλειες άνω του 5% καταγράφει ο ΟΠΑΠ που εξ αρχής πιέζονταν σήμερα λόγω αποκοπής μερίσματος, στο -6,27% είναι η Ελλάκτωρ, άνω του 5% υποχωρούν οι Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Μυτιληναίος, Alpha Bank, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Eurobank κ.α.

Ο τζίρος που εξ αρχής της σημερινής συνεδρίασης κινείται σε πολύ αυξημένο τέμπο με φόντο τη συμφωνία, έχει ανέλθει στα 63 εκατ. ευρώ, οδεύοντας για ρεκόρ τελευταίων εβδομάδων, με μια επίδοση που θα προσεγγίσει ίσως και τα 80 εκατ. ευρώ.

Πλήρως αλλαγμένη η εικόνα και στον Mid Cap όπου ο AVAX υποχωρεί άνω του 7%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται οι Intrakat, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas, MIG και Ικτίνος. Στο σύνολο του Χ.Α. πλέον 82 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 23 που ενισχύονται.