Το δολάριο σε υψηλό 2 δεκαετιών λόγω των αδύναμων στοιχείων στην Κίνα

Το δολάριο σε υψηλό 2 δεκαετιών λόγω των αδύναμων στοιχείων στην Κίνα

Το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ αγγίζει πλέον τα υψηλά δύο δεκαετιών, καθώς τα άσχημα κινεζικά οικονομικά στοιχεία έπληξαν τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας και του δολαρίου Αυστραλίας.

Η λιανική και εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, καθώς τα lockdown λόγω COVID-19 περιόρισαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές στα σπίτια τους.

Ο δείκτης δολαρίου (USD) βρέθηκε στο 104,57, ενώ πέρασε και το επίπεδο του 105 την Παρασκευή, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2002, μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,0395 $ το πρωί της Δευτέρας, ελαφρώς χαμηλότερα, και μόλις πάνω από το επίπεδο των $1,0354 που έφτασε την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017. Οι αναλυτές αναμένουν το επίπεδο των $1,0340 ως κρίσιμο επίπεδο στήριξης για το ευρώ.

Οι κινήσεις ήταν πιο έντονες στο αυστραλιανό δολάριο, το οποίο υποχώρησε 0,68%, το οποίο είναι περισσότερο εκτεθειμένο στην κινεζική οικονομία.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων, είχαν ένα σχετικά ήσυχο Σαββατοκύριακο μετά την αναταραχή την περασμένη εβδομάδα, λόγω της κατάρρευσης του TerraUSD.

Το Bitcoin βρίσκεται στα 29.500 $, με πτώση άνω του 5%, έχοντας υποχωρήσει μέχρι και στα 25.400 $ την Πέμπτη, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020.