7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

To δολάριο χορεύει σε υψηλό 10μήνου, τροφοδοτούμενο από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων

To δολάριο χορεύει σε υψηλό 10μήνου, τροφοδοτούμενο από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων
Φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

Σε υψηλό 10 μηνών αναρριχήθηκε το αμερικανικό δολάριο ακολουθώντας την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ με τους επενδυτές να προεξοφλούν κίνηση της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο – μείωση του ποσού ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση και αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου μετά.

Την Τρίτη η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναφοράς ανέβηκε σε υψηλό τριών μηνών στο 1,525%.

Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων επιταχύνθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα που ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για ένα επικείμενο taper νωρίτερα παρά αργότερα.

Οι ομολογιακές αποδόσεις κινούνται ανοδικά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, καθώς υπερισχύει η άποψη οτι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κινηθεί πιό γρήγορα από τις άλλες στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης. Κατά συνέπεια η διαφορά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με αυτές άλλων χωρών διευρύνεται και ευνοεί την ισοτιμία του δολαρίου.

Αυξάνει όμως την πίεση σε οικονομίες με μεγάλες δανειακές ανάγκες.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έξη εβδομάδων στα $1,1681 την Τρίτη μετά την πρόβλεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen οτι ο πληθωρισμός στο τέλος της φετινής χρονιάς θα είναι κοντά στο 4%, δηλαδή διπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την ING, η αγορά ισοτιμιών βρίσκεται στα πρόθυρα αναθεώρησης της πορείας που θα ακολουθήσει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της Fed.

«Μεγάλη ανοδική κίνηση στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες της καμπύλης αποδόσεων είναι ο λόγος που η αγορά είναι bullish για το δολάριο», επισημαίνει σε έκθεση της.

Η ισοτιμία του ιαπωνικού γεν εξασθένησε σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του δολαρίου στα 111,57 γεν ανά δολάριο. Το γεν είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τις αποδόσεις των διετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων μεταξύ των νομισμάτων των χωρών του G10. Αδυναμία έδειξε και η βρετανική λίρα υποχωρώντας 1,2% στα $1,3532.

Στη ζώνη του ευρώ οι ομολογιακές αποδόσεις ανέβηκαν σε υψηλό τριών μηνών με τις πληθωριστικές προσδοκίες να εντείνονται επίσης.


Η απόδοση του γερμανικού 10ετους, ομολόγου αναφοράς στην ευρωζώνη, ανέβηκε στο -0,172%, στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Ιουνίου. Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Ιταλίας αυξήθηκε στο 0,858% κι ανάλογη κίνηση παρατηρήθηκε και στις αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων.

Οι ομολογιακές αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ δείχνουν υψηλή συσχέτιση με αυτές των αμερικανικών ομολόγων παρά το γεγονός οτι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μάλλον θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική χαλαρή για μεγαλύτερο διάστημα από ότι οι άλλες. Ο πληθωρισμός στις 19 οικονομίες του ευρώ υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο της ΕΚΤ.

Στενώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η άνοδος στις τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τον πληθωρισμό παγκοσμίως, πιέζοντας τις κεντρικές τράπεζες που μέχρι στιγμής θεωρούν την άνοδο αυτή των τιμών καταναλωτή ως παροδική.

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων να έρχονται νωρίτερα.

Την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε οτι η νομισματική αρχή της ευρωζώνης δεν πρέπει να βιαστεί να πατήσει τη σκανδάλη των επιτοκίων.

«Η πρόκληση-κλειδί είναι να διασφαλίσουμε οτι δεν θα υπεραντιδράσουμε στα παροδικά σοκ προσφοράς που δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Θα αντιδράσουμε μόνο σε κινήσεις του πληθωρισμού που θεωρούμε οτι είναι διατηρήσιμες και αντικατοπτρίζουν υποκείμενη δυναμική», δήλωσε σε συνέδριο της ΕΚΤ. «Δεν βλέπουμε σημάδια οτι η άνοδος αποκτά ευρεία βάση στην οικονομία».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να φτάσει το 4% προς το τέλος της φετινής χρονιάς, δηλαδή να είναι διπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ, αλλά προβλέπεται να υποχωρεί γρήγορα σε επίπεδα κάτω από τον στόχο και να παραμένει κάτω από το 2% για τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η EKT.