Το «χρυσό» ράλι του χαλκού με λοκομοτίβα την πράσινη ενέργεια

Το «χρυσό» ράλι του χαλκού με λοκομοτίβα την πράσινη ενέργεια

Την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, έλαβε χώρα στο Λονδίνο η εβδομάδα Μετάλλων που διοργανώνει κάθε χρόνο το τοπικό χρηματιστήριο μετάλλων (L.M.E.). Λόγω των γνωστών προβλημάτων, η φετινή διοργάνωση διοργανώθηκε διαδικτυακά αλλά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων της αγοράς, χρηματιστών, τραπεζιτών, αναλυτών, εκπροσώπων των μεταλλωρύχων και των βιομηχανιών επεξεργασίας των μετάλλων κ.λ.π. Δεν μας εξέπληξε καθόλου το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και τις περισσότερες θετικές εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά συγκέντρωσε ο χαλκός. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που εξηγούν αυτή την προτίμηση: η τωρινή εικόνα για την προσφορά και την ζήτηση και οι εκτιμήσεις για συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για το «κόκκινο μέταλλο» τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της στροφής του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη προς την «πράσινη ενέργεια».

Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο, σε μία χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας γνώρισε μία βαθιά και απότομη οικονομική ύφεση, τα πράγματα εξελίχθηκαν πάρα πολύ θετικά για το πιο ευαίσθητο στις οικονομικές εξελίξεις μέταλλο. Μετά το σοκ του πρώτου τριμήνου όταν η κινεζική οικονομία πάγωσε, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής του χαλκού από τα 2,8 στα 2,1 δολάρια/λίβρα, η ζήτηση για χαλκό επέστρεψε πολύ δυνατά αιφνιδιάζοντας σχεδόν όλους τους παρατηρητές της αγοράς. Η ζήτηση από τα κινεζικά εργοστάσια ήταν τόσο δυνατή που οι κινεζικές εισαγωγές ακατέργαστου χαλκού έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ήδη, στο πρώτο δεκάμηνο του 2020, οι εισαγωγές έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες ετήσιες ποσότητες για όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεγάλη ζήτηση από τα κινεζικά εργοστάσια, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εξόρυξη του μετάλλου, (κυρίως στην Χιλή και το Περού που μαζί εξορύσσουν περίπου το 40% του χαλκού παγκοσμίως) που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, προκάλεσαν σημαντική ανάκαμψη της τιμής του μετάλλου. Από το χαμηλό των 2,1 δολαρίων την άνοιξη φτάσαμε στην τιμή των 3,2 δολαρίων/λίβρα στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της Freeport Mc-Moran που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία εξόρυξης χαλκού, αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειμμα προσφοράς στην αγορά χαλκού και αυτή η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. Χαρακτηριστικό του ελλείμματος προσφοράς είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή οι βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλου, κυρίως από την Κίνα, προσπαθούν πάση θυσία να εξασφαλίσουν ακατέργαστο χαλκό και προσφέρουν στους χαλκωρύχους πολύ χαμηλές τιμές για την επεξεργασία του μετάλλου, τις χαμηλότερες των τελευταίων δέκα ετών.

Όσον αφορά στην μελλοντική ζήτηση, το κλειδί είναι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) και τον εξηλεκτρισμό των μέσων μεταφοράς, η οποία συνεπάγεται την χρήση πολύ μεγάλων ποσοτήτων χαλκού. Ο χαλκός θα χρειαστεί κυρίως για την κατασκευή των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις μονάδες παραγωγής προς τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος και τους καταναλωτές. Πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών της Goldman Sachs ανέφεραν πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για την «πράσινη ανάπτυξη» θα προκαλέσει άνοδο της ζήτησης για χαλκό κατά τουλάχιστον 700.000 τόνους ετησίως για την επόμενη πενταετία. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ σημαντικός αν λάβουμε υπόψη μας πως την προηγούμενη πενταετία η ετήσια αύξηση στην ζήτηση ήταν περίπου 300.000 τόνοι και το ετήσιο μέγεθος της αγοράς είναι της τάξης των 24 εκατομμυρίων τόνων. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως και η Κινεζική ηγεσία έχει ένα δικό της αντίστοιχο πλάνο και πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, ακόμα και αν δεν καταφέρει να προωθήσει το πολύ φιλόδοξο σχέδιο (ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) στήριξης των υποδομών της χώρας.

Δεν είναι απορίας άξια λοιπόν η προτίμηση που δείχνει η χρηματιστηριακή αγορά μετάλλων για τον χαλκό, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «ομοφωνία» των χρηματιστηριακών προβλέψεων δεν αποτελεί πάντα εγγύηση επιτυχίας. Με την προϋπόθεση πως δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο που θα επιβραδύνει την κινεζική οικονομία, υποθέτοντας πως οι εξελίξεις με τα εμβόλια φέρνουν πιο κοντά την ουσιαστική ανάκαμψη των δυτικών οικονομιών και ελπίζοντας πως η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θα καθυστερήσει υπερβολικά στην λήψη των τελικών αποφάσεων για το «πράσινο σχέδιο», είναι λογικό να περιμένουμε την συνέχιση της καλής χρηματιστηριακής πορείας του χαλκού. Αν οι εξελίξεις σχετικά με τα «πράσινα σχέδια» εκπλήξουν θετικά όσον αφορά στο μέγεθός τους και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων, δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε διάσπαση του επιπέδου των 3,20 δολαρίων/λίβρα και απόπειρα προσέγγισης ακόμα ψηλότερων τιμών, ίσως και μέχρι τα 4 δολάρια/λίβρα.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.