Το χρηματιστήριο στοιχηματίζει στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το χρηματιστήριο στοιχηματίζει στο Ταμείο Ανάκαμψης

Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού  και στη χώρα μας  εν μέσω θέρους και όσον αφορά την οικονομία και τον τουρισμό, είναι βέβαιο ότι σταδιακά σε εξάρτηση βέβαια με τον εμβολιαστικό ρυθμό, θα κινηθούμε προς την επόμενη μέρα. Τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημική κρίση είναι πολλά και αναζητούν λύσεις, που για να εφαρμοστούν θα πρέπει να υλοποιηθεί  μια σειρά δράσεων.

Τα προβλήματα και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι πασίδηλα. Ένα μοντέλο με εσωστρέφεια, ένδεια επενδυτικής πνοής, διογκωμένο και «αργόσυρτο» κράτος, που όλοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί με πλήρωση του επενδυτικού κενού, με εξωστρέφεια, με προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ακόμα και σε τομείς που υπολειτουργούν και φυσικά με στροφή στην πράσινη οικονομία και ψηφιακή - κυρίως κρατική - κατεύθυνση.

Είναι βέβαιο ότι η διαδικασία προς την  εξεύρεση ενός επόμενου αναπτυξιακού κύκλου, θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστήριο, για να μην πούμε ότι η αγορά  εάν και εφόσον συνεχίσουμε  προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μας δώσει τα «σημάδια» πρώτη απ όλους.

Ο δρόμος είναι σημαντικός και μονοσήμαντος. Είναι ένας. Πρόκειται για την υλοποίηση του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που περιγράφει όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, σε συνδυασμό με θεσμικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η συμμετοχή του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης στην αναπτυξιακή διαδικασία είναι προφανής, όπως άλλωστε και η κατά το δυνατόν εξάλειψη όλων εκείνων των παθογενειών που κράτησαν χαμηλά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας,  τις ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και τις υπηρεσίες συρρικνώνοντας την παραγωγική μας  δυνατότητα. 

Ταυτόχρονα θα πρέπει κυρίως μέσω της αύξησης του ΑΕΠ να μειώσουμε το υψηλό δημόσιο χρέος μας που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το κόστος εξυπηρέτησης του εξομαλύνθηκε μέσω  της ποσοτικής χαλάρωσης  στην οποία πλέον συμμετέχουμε. Αλλά επειδή δεν πρόκειται  αυτή να συνεχιστεί επ' αόριστον, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη  δημοσιονομική σταθερότητα έτσι ώστε  η χρηματοδότησή μας από τις αγορές να συνεχίσει χωρίς εμπόδια.

Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη η Λαγκάρντ δήλωσε πως θα επανέλθουμε σε χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, όπως δείχνουν οι προβλέψεις.  Για φέτος, είπε, προβλέπεται πληθωρισμός περίπου 2%, ο οποίος θα μειωθεί στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά έχουν γίνει στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά όχι τόσα ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η χρηματοδοτική ροή των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, σημείο «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια πρέπει να συνοδευτούν και από την απαραίτητη «μόχλευση» ιδιωτικών κεφαλαίων για τα επενδυτικά προγράμματα, έτσι ώστε να πετύχουμε διψήφιο ποσοστό στην αύξηση των παγίων επενδύσεων για αρκετά χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί το υπάρχον επενδυτικό κοινό.

Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανεργίας που εκτός  του ότι είναι υψηλότερη στην Ευρωζώνη, διογκώνεται σε ποιοτικό επίπεδο από το brain drain, περνά μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο σχεδιασμός φαίνεται καλός, τα ποσά αν συμπεριλάβουμε και τη μόχλευση είναι πολλά, αλλά απαιτούνται αφενός μεν  ταχύτητα απορρόφησης  σε σημαντικά έργα, αφετέρου δε συνέχιση υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού έργου.

Επιπροσθέτως και  αυτό αποτελεί την κορωνίδα της επιτυχίας  διαχείρισης των κονδυλίων απαιτείται ύψιστη διαφάνεια και αποτελεσματικοί έλεγχοι καθώς η χώρα μας στο παρελθόν δεν κατάφερε πάντα να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κοινοτικές εισροές.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας επιβεβαιώνοντας το κλισέ «Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» είναι πολλές και τα όπλα υπάρχουν. Αποτελούν μονόδρομο για εμπλουτισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για διατηρήσιμη ανάπτυξη, για μείωση του δημοσίου χρέους κυρίως μέσω της αύξησης του ΑΕΠ, για βελτίωση των δημοσίων υποδομών και για ευθυγράμμιση με τις προηγμένες χώρες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου σχετίζεται  και με την πορεία της πανδημικής κρίσης και τα απόνερα που αυτή δημιουργεί σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός. Ταυτόχρονα ενσωματώνει και την αγωνία των επενδυτών για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων των  τραπεζών και την επάνοδό τους στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ήδη αποτιμάται στις τιμές πολλών μετοχών η επάνοδός τους  στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2021, χωρίς όμως να έχει προεξοφλήσει τους αριθμοδείκτες του β΄εξαμήνου και των εισηγμένων αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.