Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κλείνουν την «ψαλίδα» με τα blue chips

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κλείνουν την «ψαλίδα» με τα blue chips

Σε θετική τροχιά συνεχίζει να κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρ’ ότι ξεκίνησε πτωτικά, βγήκαν αγορές στις τράπεζες που αντιδρούν θετικά οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 550 μονάδες, με την αγορά να δείχνει ότι επιδοκιμάζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας.

Μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα κινείται θετικά, κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Φυσικά, κανείς δεν αρνείται ότι η κατάσταση στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη και στο άμεσο μέλλον θα γίνει δυσκολότερη, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι σταματούν – προσωρινά – τη λειτουργία τους, όπως ο κλάδος του χάλυβα στα εργοστάσια του ομίλου Viohalco.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά βρέθηκε σε ακραία υπερπώληση πρόσφατα, οπότε έπρεπε να βγάλει μια αντίδραση έστω και τεχνικής φύσεως όπως έκανε σε κάποιες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο τραπεζικός κλάδος όφειλε να κλείσει μερικώς την «ψαλίδα» της πτώσης συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.

Αυτό σημειώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης που σε σημερινό του σχόλιο σημειώνει πως «ο τραπεζικός κλάδος αρχίζει και κλείνει την ψαλίδα από την υπόλοιπη αγορά, δοκιμάζοντας να κάνει νέα υψηλά τελευταίων ημερών και σε πρώτη φάση να δοκιμάσει τα παλιά ιστορικά του ή και να κάνει διόρθωση 23% όλης της πτώσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αντέδρασε θετικά στις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, με το Γενικό Δείκτη να ξεκινά αρχικά με πτώση υποχωρώντας έως τις 539,84 μονάδες με απώλειες 2%, όμως ταχύτατα μάζεψε τις απώλειες και πλέον διαπραγματεύεται στις 555 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,78%. Σε πολύ ήπιο τέμπο κινείται ο τζίρος που διαμορφώνεται μόλις στα 34 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έφτασε να υποχωρεί αρχικά έως 2,26%, ενώ πλέον έχει γυρίσει θετικά +0,94% στις 1.337 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 356 μονάδες με άνοδο 6,18% παρ’ ότι έφτασε να υποχωρεί έως 4,63%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 12,20%.

Στις τράπεζες ξεχωρίζει η Εθνική που ενισχύεται έως και 9%, η Eurobank ενισχύεται άνω του 6%, η Alpha Bank +5,46% και η Πειραιώς +3,84%. Στον ευρύτερο Large Cap θετικά κινούνται μετοχές όπως Jumbo, OTE, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ υποχωρούν οι Viohalco -6,80% (λόγω διακοπής της παραγωγής για ένα μήνα), Lamda Development, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ.

Στον Mid Cap, πτώση άνω του 3% έχουν οι Ικτίνος και Intracom Holdings, άνω του 2% χάνουν οι Intralot και Intrakat, ενώ πτώση σημειώνουν οι Πλαίσιο, Profile, Κέκροπας, Quest Συμμετοχών κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη με 50 μετοχές σε άνοδο και 48 σε πτώση.