Τι γυρεύει η VISA στον κόσμο του blockchain και των κρυπτονομισμάτων

Τι γυρεύει η VISA στον κόσμο του blockchain και των κρυπτονομισμάτων

Το ότι η VISA εργαζόταν στρατηγικά στον τομέα του blockchain είναι κάτι που γνωρίζαμε και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αφήσει στην τύχη της ένα εναλλακτικό μοντέλο, που αργά ή γρήγορη θα μπορούσε να την καταστήσει πιθανώς στο περιθώριο.

Η Visa ανέπτυξε ένα Proof of Concept που δείχνει πώς διάφορα Central Bank Digital Currencies (Ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται απευθείας από τις Κεντρικές Τράπεζες) μπορούν να είναι διαλειτουργικά ώστε να χρησιμοποιούνται ευρέως σε πληρωμές.

Η εταιρεία ήδη δημοσίευσε τον ανοιχτό κώδικα του έξυπνου συμβολαίου στο testnet (δοκιμαστικό δίκτυο) Ropsten του Ethereum.

Η Visa έκανε ένα βήμα προς την επίτευξη του οράματός του για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Το νέο αυτό φιλόδοξο σχέδιο, που ονομάζεται "Universal Payments Channel" (UPC), περιγράφει πώς μπορούν να διασυνδεθούν διάφορα δίκτυα blockchain για να επιτρέψουν τη μεταφορά CBDC. Δείχνει πώς η Visa μπορεί να βοηθήσει στην ανταλλαγή διαφόρων CBDC που βασίζονται σε διαφορετικά δίκτυα blockchains στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη Visa, τα ψηφιακά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των CBDC και των stablecoins, θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ζωή των ανθρώπων στο μέλλον. Και για να είναι επιτυχημένα τα ψηφιακά νομίσματα, η Visa πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρουν εύκολη καταναλωτική εμπειρία και να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους εμπόρους. "Σημαίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε πληρωμές, ανεξάρτητα από το νόμισμα, το κανάλι ή τον παράγοντα μορφής. Και εκεί έρχεται η έννοια του UPC της Visa", δήλωσε η εταιρεία.

Το έξυπνο συμβόλαιο δείχνει ένα κανάλι πληρωμών που δέχεται $ETH όσο και το $USDC stablecoin.

Η Visa στοχεύει στο UPC να χρησιμεύσει ως "δίκτυο δικτύων blockchain" για την μετακίνηση ψηφιακών νομισμάτων.

Για την επίτευξη του φιλόδοξου σχεδίου του κολοσσού πληρωμών, η Visa σχεδιάζει να βασιστεί σε έναν τύπο έξυπνων συμβολαίων γνωστού ως "hashed timelock contract", το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στον κόσμο των κρυπτογράφων και διασφαλίζει ότι και τα δύο μέρη μιας συναλλαγής θα κάνουν αυτό που λένε ότι θα κάνουν.

Για να λειτουργήσει αυτό, η Visa θα πρέπει να πείσει τις εταιρείες και τις Κεντρικές Τράπεζες να διαθέσουν πόρους για προγραμματιστές για να δημιουργήσουν ψηφιακά πορτοφόλια συμβατά με το προτεινόμενο πρωτόκολλο. Η Visa σημείωσε επίσης ότι το κανάλι πληρωμών, το οποίο προήλθε από ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό εργαστήριο που λειτουργεί στη Silicon Valley, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Ήδη πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει πιλοτικά πρότζεκτ τα οποία ήδη έχουν παραδοθεί και τώρα ξεκινάνε με τις νέες φάσεις εφαρμογής.

Μόνο κατά την διάρκεια του 2021 οι κεντρικές τράπεζες της Νοτίου Κορέας, Νιγηρίας, Γκάνας, Γαλλίας, Σιγκαπούρης, Τυνησίας, Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν πιλοτικά. Αντίστοιχα έρευνα ανακοίνωσαν οι Βερμούδες, Αυστραλία, Τσεχία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Ινδία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Μακάου, Γεωργίας, Χονγκ Κονγκ, Αυστρία, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία και Μαδαγασκάρη.

Φυσικά μεταξύ των πιο φιλόδοξων είναι το Ψηφιακό Ευρώ που ξεκινάει την διετή διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης και φυσικά το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας, που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργεία.

Από την επιλογή της VISA να χρησιμοποιηθούν δημόσιο δίκτυο blockchain, δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία και για τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων των Layer 1 blockchain πρωτοκόλλων, ειδικά εάν αυτά χρησιμοποιηθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες για την έκδοση κυρίαρχων εθνικών κεφαλαίων.