Τι φέρνει στο Cardano το hardfork Alonzo που εκτόξευσε την τιμή του

Τι φέρνει στο Cardano το hardfork Alonzo που εκτόξευσε την τιμή του

Το Cardano σημείωσε το υψηλό όλων των εποχών στα $2,95 το βράδυ της Δευτέρας, εκθρονίζοντας από την τρίτη θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης το $BNB - το ψηφιακό κρυπτονόμισμα του ανταλλακτηρίου Binance. Το $ADA του Cardano σημείωσε τρελές αποδόσεις της τάξης των 142% σε μηνιαίο επίπεδο, 104% σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, και άνω των 34% σε εβδομαδιαία βάση. Βασικός λόγος είναι η αναβάθμιση Alonzo που θα φέρει επιτέλους στο αποκεντρωμένο δίκτυο την λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων.

Ο Charles Hoskinson, ο συνιδρυτής του Cardano, είπε ότι η αναβάθμιση θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου. Αφού ο Hoskinson ανακοίνωσε μια καθορισμένη ημερομηνία - δεδομένου της δυσπιστίας των επενδυτών λόγω των συνεχών αναβολών στο πρόσφατα παρελθόν - το $ADA εκτινάχθηκε.
 

Έπειτα από την επιτυχημένη αναβάθμιση οποιοσδήποτε θα μπορεί να τρέξει αποκεντρωμένες εφαρμογές στο Cardano.

Η σειρά ενημερώσεων Alonzo του Cardano θεωρείται μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις για το ψηφιακό νόμισμα μέχρι στιγμής - έπειτα από πολλά χρόνια προετοιμασίας. Η Input Output, η ομάδα που συντηρεί το ψηφιακό νόμισμα, ανακοίνωσε το δημόσιο testnet του Alonzo Purple.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναβαθμίσεις αρχικά θα είναι σε πιλοτικό στάδιο, πριν εφαρμοστούν στο βασικό κορμό του αποκεντρωμένου δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί πως το Cardano έχει ελληνικό χρώμα, με σχεδόν το ένα πέμπτο της ομάδας να είναι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής, με επικεφαλής έρευνας τον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελο Κιαγιά.

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου CRYPTO.SEC, ενώ στα ενδιαφέροντα του αποτελούν τα κρυπτογραφικά συστήματα χωρίς ανοχή σε παραβίαση, όπως και η θεωρία κωδικοποίησης. ελληνικής καταγωγής και ο Jerry Fragiskatos επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής, ενώ ξεχωρίζουν στην ομάδα ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας, ο καθ. Ηλίας Κουτσουπιάς, και οι  Νίκος Καραγιαννίδης, Αικατερίνη-Παναγιώτα Στούκα, Δημήτρης Καρακώστα, Γιώργος Παναγιωτάκος, και ο Φίλιπ Λάζος.

Καθώς αυτό σηματοδοτεί το πρώτο δημόσιο testnet που περιλαμβάνει έξυπνα συμβόλαια στο Cardano, οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την ανακοίνωση.

Με την αναβάθμιση Alonzo, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δίκτυο της Cardano θα ενσωματώσει προηγμένες εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας στο οικοσύστημα του, λόγω και της εξαιρετικής δημοφιλία του στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Το Cardano βρίσκεται τώρα στα τελευταία στάδια της εποχής ανάπτυξης (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης) του Shelley. Αυτή η φάση ανάπτυξης πρόσθεσε μια σειρά νέων δυνατοτήτων στο Cardano, όπως τον αλγόριθμο Proof of Stake γνωστό ως Ouroboros.

Δεδομένης της τεράστιας αύξησης της δραστηριότητας αναφορικά με το $ADA τον τελευταίο χρόνο, με περισσότερες από 650.000 διευθύνσεις να συμμετέχουν στο staking, αρκετοί αναλυτές βλέπουν τον Cardano ως έναν από τους επικρατέστερους ανταγωνιστές του Ethereum.

Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η ημερομηνία του mainnet. Ως αποτέλεσμα, μια απρόβλεπτη καθυστέρηση στην αλλαγή του πρωτοκόλλου θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική πώληση κρυπτονομισμάτων $ADA στην αγορά, αναιρώντας όλη την τρέχουσα αισιοδοξία.

Πόσο κοντά είμαστε στην πραγματικότητα στην αναβάθμιση στο mainnet;


Η αναβάθμιση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: 

- Alonzo Blue

- Alonzo White

- Alonzo Purple

Στην κάθε έκδοση διαχωρίζεται ο αριθμός συμμετεχόντων, αλλά και η δυνατότητα ανεύρεσής προγραμματιστικών λαθών που πιθανώς να χρειάζονται διόρθωση. Στην κάθε δυνατότητα αυξάνεται και ο αριθμός χρηστών που έχει πρόσβαση στην δοκιμαστική έκδοση.

Η Alonzo Blue εισήγαγε έξυπνα συμβόλαια με περίπου 50 τεχνικούς συμμετέχοντες, κυρίως διαχειριστές των staking pools του δικτύου (SPO). Σφάλματα και άλλες απλές διορθώσεις βρέθηκαν και τροποποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Αυτά τα τυπικά σφάλματα είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν και να διορθωθούν καθώς το Alonzo περνάει από εξαντλητικές δοκιμές.

Η έκδοση Alonzo White προσθέτει περισσότερες δυνατότητες και ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων στο δοκιμαστικό δίκτυο. Οι εκατοντάδες νέοι χρήστες θα περάσουν από ένα είδος "bootcamp" που θα δοκιμάσει τις δυνατότητες του δικτύου. Αυτό το πείραμα γίνεται από το IOG. την κύρια εταιρεία ανάπτυξης πίσω από τον Cardano με επικεφαλής τον πρώην συνιδρυτή του Ethereum, Charles Hoskinson. Η εταιρεία αναμένει ότι αυτή η φάση θα διαρκέσει περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Η έκδοση Alonzo Purple λανσάρει ένα πλήρως δημόσιο testnet και υποδέχεται χιλιάδες συμμετέχοντες στο δίκτυο. Αυτό το συγκεκριμένο στάδιο χωρίζεται σε δύο διαφορετικές φάσεις, "ανοιχτό μωβ" και "σκούρο μοβ". Το πρώτο θα επιτρέψει απλά έξυπνα συμβόλαια, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει πιο περίπλοκα έξυπνα συμβόλαια.

Έπειτα έρχονται οι τελικές φάσεις Alonzo Red και Alonzo Black, οι οποίες προορίζονται για τελικές διορθώσεις σφαλμάτων, και την προετοιμασία της τελικής έκδοσης.