Τι δείχνει η απογείωση του τεχνολογικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Τι δείχνει η απογείωση του τεχνολογικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

«Κάτι καλό γίνεται στην Ελλάδα»  σημείωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης επικεφαλής του ομίλου Capital Product Partners LP , με την  έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 150εκατ. ευρώ της CPLP Holdings  που ξεκίνησε χθες.  Η έκδοση είχε ευρεία απήχηση στο επενδυτικό κοινό και ο Πρόεδρος θέλησε να εκφράσει την αισιοδοξία του αλλά και τις προσδοκίες του για τον ναυτιλιακό κλάδο. Συνέπεσε όμως με την φθορά της αξιοπιστίας του ΧΑ, καθώς η συνεδρίαση λόγω προβλημάτων στη διαδικασία αναβάθμισης του hardware διήρκεσε μόλις 90 λεπτά με καθαρό τζίρο 17,3 εκατ. ευρώ σε μια μίνι συνεδρίαση που κατέληξε με αρνητικό πρόσημο.

Η συνεδρίαση δεν αντέχει ιδιαίτερης εμβάθυνσης ,αλλά η είσοδος τριών εταιρειών ( Entesoft- Profile –Epsilon Net) του κλάδου της τεχνολογίας στην πεντάδα με την καλύτερη απόδοση επανέφερε την πεποίθηση ότι ο κλάδος όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε τις πανδημικές «συνήθειες» εκτινάσσοντας τα μεγέθη του, αλλά δημιουργεί και τις απαραίτητες προσδοκίες για την συμμετοχή στο project  της χώρας «ψηφιακός μετασχηματισμός».

Πράγματι η ζήτηση για υπηρεσίες και εφαρμογές της πληροφορικής εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση των μεγεθών και την μεγέθυνση των δραστηριοτήτων των εισηγμένων που οδήγησε σε ένα τριπλό θετικό πλαίσιο :  Αυξήσεις κεφαλαίου, συγχωνεύσεις και εξαγορές  που ήδη έχουν υλοποιηθεί και δημιουργούνται οι προοπτικές  και για περαιτέρω επέκταση. Τούτο θα γίνει εφικτό δεδομένων και των αυξημένων απαιτήσεων για ψηφιακές λύσεις στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.  Στο δημόσιο συνηγορούν οι επερχόμενες δημοπρατήσεις ύψους 6 δις ευρώ συγχρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ΕΣΠΑ 2021-2027 που προωθεί πρόγραμμα ύψους περίπου 950 εκατ. ευρώ, που διακρίνεται εκτός του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η πρόσφατη επιχειρηματική συμφωνία της Intrasoft με τους Δανούς της NetCompany και η μελέτη των δεδομένων της εν λόγω κίνησης, καταδεικνύει όχι μόνο ότι στον κλάδο μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες με αποτιμήσεις που εμπεριέχουν μελλοντικές  προσδοκίες αλλά και ότι οι κεφαλαιοποιήσεις συγκεκριμένων εταιρειών μπορούν να εκτοξευτούν καθώς παραδοσιακά ο τεχνολογικός κλάδος αποτιμά  ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία υπεραξιών σε μικρότερο συγκριτικά χρονικό διάστημα. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μετάταξη στην Κύρια Αγορά των Epsilon Net και της Εntersoft , με ανάλογες αυξήσεις κεφαλαίου οδήγησαν σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών, αλλά και στην περίπτωση της πρώτης,   της εμβληματικής εξαγοράς της SingularLogic από κοινού με την Space Hellas ύψους 18,2 εκατ. ευρώ. Με  αυτόν τον οδικό χάρτη  κινείται και η μικρότερη της Εναλλακτικής Αγοράς Performance Technologies που έχει δρομολογήσει αύξηση με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, με επόμενο βήμα την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά. 

Οι συνέργειες που δημιουργούν ενδεχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές ισχυροποιώντας τα τεχνολογικά σχήματα της χώρας μπορούν να οδηγήσουν την διείσδυση και σε χώρες του εξωτερικού, αν και ο ανταγωνισμός γίνεται  προφανώς δυσκολότερος. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον που θα έχει «ενσωματώσει» τις θετικές επιπτώσεις από την πανδημία  γεγονός που θα κρατήσει την ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις σε σχέση με τα κέρδη βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα. 

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΔΤΧ ( ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ) –ΔΤΡ ( ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ) –ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Στο γράφημα επισημαίνεται η μεγάλη θετική αυτονόμηση του Δείκτη Τεχνολογίας σε σχέση με τον αντίστοιχο Τραπεζικό και τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου το 2021. Η απόδοσή του από την αρχή της χρονιάς  είναι > 80% αποτυπώνοντας μεγέθη και προσδοκίες.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ( ΔΤΧ)

Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του δείκτη από τα απόλυτα χαμηλά του 2012  ορίζεται από την γραμμή τάσης GF κάτω πλευρά ενός πιθανολογούμενου καναλιού με άνω πλευρά που η προσέγγισή της θέλει τον δείκτη στο επίπεδο των 2500 μονάδων. Ο δείκτης έχει ήδη υπερβεί τις 1771 μονάδες των υψηλών του 2009 και ο στόχος εάν και εφόσον λυθεί το ανοδικό κανάλι θα οδηγήσει στο επίπεδο των 4100 μονάδες. Ενδεχόμενη υποχώρηση θα βρει στήριξη στις 1771 μονάδες, η επιβεβαίωση των οποίων θα προσδώσει νέα δυναμική κίνηση.

Πηγή στοιχείων: www.athexgroup.gr 

Αποποίηση Ευθύνης:Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.