Τι αλλάζει στον επενδυτικό χάρτη των εμβολίων

Τι αλλάζει στον επενδυτικό χάρτη των εμβολίων

Έναν χρόνο και δυο μήνες μετά από τότε που άρχισε η περιπέτεια της νόσου Covid-19, μετά από έναν απίστευτο αγώνα δρόμου των φαρμακευτικών για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και μετά από έναν μαραθώνιο προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγική δυναμικότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού για τη διανομή του, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η μεγάλη εικόνα για όσους προσεγγίζουν επενδυτικά το κεφάλαιο του εμβολιασμού για την πρόληψη της Covid-19.

Τον Ιούνιο του 2020 είχαμε προκρίνει τη χρυσή τριάδα αλλά είχαμε ταυτόχρονα επισημάνει ότι

- H πίτα θα μοιραστεί καθώς θα έχουμε πολλά περισσότερα από ένα σκευάσματα στη μάχη της πρόληψης κατά του SARS-CoV-2

- H πίτα αυτή στο τέλος της ημέρας θα αναδιανεμηθεί, καθώς όταν τα εμβόλια δοθούν σε ευρύτερη μάζα του πληθυσμού, πιθανότατα να υπάρξει διαφοροποίηση των στατιστικών δεδομένων ως προς την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με αντίστοιχα του ανταγωνισμού για τα οποία θα υπάρχουν καλύτερα κλινικά δεδομένα.

Εντέλει οι εξελίξεις δείχνουν ότι από τη χρυσή τριάδα των Pfizer-BioNTech, Μoderna και AstraZeneca, οι δύο θα παραμείνουν στη γραμμή τερματισμού, ενώ άλλη μια υποψήφια με αξιώσεις, η Johnson & Johnson προς το παρόν θα παραμείνει εκτός.

Mε την Υπηρεσία Υγείας της Δανίας να επιβεβαιώνει ότι θα σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca στο εμβολιαστικό πρόγραμμά της, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων -ΕΜΑ- την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα και εν αναμονή για τη γενικότερη στάση της ΕΕ, οι επενδυτές βλέπουν τη μετοχή της εταιρείας να απέχει πάνω από 20 % από τα περσινά της υψηλά.

Χαρούμενοι με τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι ούτε οι μέτοχοι της Johnson&Johnson, καθώς περιστατικά θρομβόσεων ήταν η αιτία να αποφασιστεί στις ΗΠΑ η προσωρινή παύση της χρήσης του εμβολίου της, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων και στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου τα εμβόλια mRNA των Pfizer και  BioNTech και της Μoderna φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Ειδικά στην Ευρώπη όμως, το δίδυμο των Pfizer –BioNTech φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα, καθώς μια μέρα μόλις μετά τη σύσταση της Αγκέλα Μέρκελ για επιτάχυνση της παραγωγής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδωθούν στην ΕΕ 50 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, οι οποίες κανονικά ήταν προγραμματισμένες για το δ' τρίμηνο του 2021.

H Pfizer μάλιστα ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την ΕΕ, καθώς θα παραδώσει 200 εκατ. δόσεις εμβολίων για το τρέχον τρίμηνο, έναντι 66 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. H εξέλιξη αυτή είναι θεόσταλτο δώρο για την ΕΕ, καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δυναμική παραγωγής κάνει τη διαφορά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Pfizer αλλά και η BionNTech κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έτους 2020, o στόχος της παραγωγικής ικανότητας για το έτος 2021 αυξήθηκε από 2,0 σε 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Το γεγονός ότι η Pfizer είναι μια ώριμη φαρμακευτική εταιρεία με ένα πλούσιο pipeline και πολλές γραμμές παραγωγής, είναι ο προφανής λόγος που κάνει εφικτό τον φιλόδοξο αυτό στόχο.

Κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά τις συμφωνίες όπως αυτές είχαν οριοθετηθεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις του 2021, είναι οι κάτωθι:

- Οι δύο εταιρείες αναμένουν να παραδώσουν 200 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έως τα τέλη Μαΐου 2021.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιπλέον δόσεις των 100 εκατομμυρίων.

- Aπό τον Δεκέμβριο του 2020 η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις BNT162b2 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ το 2021 ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ να ασκήσει την επιλογή της να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020. Αυτή η συμφωνία αυξάνει τον συνολικό αριθμό δόσεων που θα παραδοθούν στην ΕΕ σε 300 εκατομμύρια.

- Τον Ιανουάριο του 2021, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν μια συμφωνία αγοράς με τη COVAX για έως και 40 εκατομμύρια δόσεις, η οποία θα παραδοθεί καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021. Η COVAX είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος με στόχο να διασφαλίσει ότι 92 χώρες χαμηλού και χαμηλού- μεσαίου εισοδήματος θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19 ταυτόχρονα με τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Για τις χώρες που εντάσσονται στην πρωτοβουλία COVAX η Pfizer και η BioNTech θα παρέχουν το εμβόλιο στην COVAX σε μη κερδοσκοπική τιμή, όμως σαν στήλη θα θέλαμε να δούμε στην πορεία να αυξάνεται ο αριθμός των εμβολίων. Πέραν του προφανή λόγου, να υπενθυμίσουμε ότι η καλύτερη τακτική απέναντι στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται είναι ο παγκόσμιος συντονισμός του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όσον αφορά τώρα την τιμή πώλησης των εμβολίων στις υπόλοιπες χώρες να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλότερα από τις υπόλοιπες γραμμές φαρμάκων, γι’αυτό άλλωστε όπως θα εξηγήσουμε και αύριο οι αναλυτές θεωρούν ότι το εμβόλιο COVID-19 δε θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτίμηση της Pfizer.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα επισημάνουμε ότι το BNT162b2 ήρθε σε μια χρονική περίοδο που η εταιρεία το χρειαζόταν, καθώς από το 2025 και μετά λήγουν αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας όπως το Prevnar 13 για παράδειγμα, οπότε η νίκη στον αγώνα των εμβολίων ήταν κάτι που σαφέστατα το χρειαζόταν.

Όσον αφορά τώρα το τελευταίο μέλος της χρυσής τριάδας στον αγώνα κατά της Covid-19, τη Moderna, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας για το 2021, οι παραδόσεις θα κινηθούν από 700 εκατομμύρια δόσεις έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις, ενώ για το 2022 χάρη στις νέες επενδύσεις κεφαλαίου για αύξηση της χωρητικότητας, οι παραδόσεις αναμένεται να κινηθούν έως 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις.

Όπως θα δούμε και αύριο, καθώς το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το πρώτο προϊόν Μoderna που πήρε έγκριση, η εταιρεία τώρα δημιουργεί ένα παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο και μάλιστα οι ρυθμοί που επέδειξε το 2020 ήταν υποδειγματικοί. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι η Moderna σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει τη συγκεκριμένη γραμμή χωρίς έναν μεγάλο φαρμακευτικό συνεργάτη. Έχει ήδη θυγατρικές, διανομείς ή συνεργάτες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία στην Ισπανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.