Θετική αυτονόμηση για την αγορά της Αθήνας

Θετική αυτονόμηση για την αγορά της Αθήνας

Παρά τη διορθωτική διάθεση που έδειξαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μετά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα στις ΗΠΑ, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε έπειτα από οκτώ αλλαγές προσήμου να κατοχυρώσει τελικά θετικό κλείσιμο, σε μία συνεδρίαση που άφησε καλή εικόνα τηρουμένων των αναλογιών λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις μετοχές του ομίλου Viohalco.

Ειδικότερα, ο Δείκτης έκλεισε ελαφρά θετικός (+0,26%) στις 817,26 μονάδες, με καλό εύρος διακύμανσης (809,23 - 819,36 μονάδες) και μέτριους όγκους συναλλαγών. Το σενάριο της συνέχισης προς την περιοχή των 880 μονάδων είναι ακόμα ανοιχτό, ενώ η καλή απορρόφηση των πωλήσεων στην περιοχή των 810 μονάδων (νέα στήριξη στη βραχυπρόθεσμη άνοδο) έχει τη σημασία της.

Οι επιμέρους τίτλοι, και κυρίως οι δεικτοβαρείς, συντήρησαν το momentum τους χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, με μοναδική - θετική - εξαίρεση τις μετοχές του ομίλου Viohalco, και κυρίως αυτή της Viohalco.

Αυτό διότι αφενός υπεραπέδωσε (+5,9%) έναντι όλων των μετοχών του 25άρη (ο FTSE25 έκλεισε οριακά θετικός στο +0,17%), αφετέρου καθώς το έκανε σημειώνοντας αξιοπρεπέστατους όγκους, διπλάσιους του μέσου όρου των τελευταίων πολλών μηνών (1.88 εκατ. ευρώ), απορροφώντας μάλιστα και σχεδόν 3,5% του συνολικού όγκου συναλλαγών της ημέρας.

Το επιθετικά ανοδικό μοτίβο ακολούθησαν και οι Cenergy (+3.03%) και ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ (+2,58%), αμφότερες ευρισκόμενες στα υψηλά του έτους.

Κατά τα άλλα, οι 15 από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικές, με την πλειονότητα των ημερήσιων μεταβολών να κυμαίνεται σε απόκλιση 2%. Οι τέσσερεις συστημικές  τράπεζες πρωταγωνίστησαν και πάλι από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας (περ. το 41% του συνόλου).

Από τις μικρότερες, άξιες μνείας ήταν η Έλαστρον (+3,33%) που συνεχίζει μια δυναμική άνοδο με νέα υψηλά έτους και ο Κέκροπας (+7,24%) που επιμένει στην επιθετική του συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μάτια όλων παραμένουν καρφωμένα στις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τη γενικότερη προβληματική της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, χωρίς καν να έχει έλθει «διαταγή» από τη FED, κάτι που φοβίζει στην περίπτωση προεξοφλητικής αντίδρασης.

Τα μηνύματα είναι ακόμα συγκεχυμένα, καθώς παρατηρούνται μεν σπασμωδικές κινήσεις και αύξηση της μεταβλητότητας στις μικρότερες αγορές (μικρομεσαίες, pink, SPACs) χωρίς τελικά οι μεγάλοι δείκτες να έχουν πληγεί, κρατώντας προς το παρόν την επαφή τους με τα ιστορικά τους υψηλά.