Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών, οι οποίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ΗΠΑ και εν αναμονή των νέων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν και πάλι τις συνομιλίες για την οικονομική βοήθεια σχετικά με την COVID-19, έπειτα από εβδομάδες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, που ώθησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει χρήση των εκτελεστικών εξουσιών του.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων θα ωφελήσει ελάχιστα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Αμερικανών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι συνομιλίες για ένα πέμπτο νομοσχέδιο κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την εκπνοή ενός σημαντικού επιδόματος ανεργίας, μαζί με τη λήξη της προστασίας των ενοικιαστών από τις εξώσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς εκτεθειμένους σε οικονομικά προβλήματα, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 εξακολουθούν να αυξάνονται σε παναμερικανικό επίπεδο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,34% στις 384,60 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,12% στις 12.660 μονάδες, ενώ ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,56% στις 6.066 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 4.899 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,39% και ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 1,19%. 

Νωρίτερα σήμερα, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo στη Γερμανία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνάς του, που έδειξε πως οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν πως οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας θα διαρκέσουν για άλλους 8,5 μήνες.