7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Θερμός Ιούνιος για τον χρυσό

Θερμός Ιούνιος για τον χρυσό

Στην τελευταία μας ανάλυση για τον χρυσό, ‘Ο χρυσός σε κομβικό σημείο’, αναφέραμε μεταξύ άλλων πως «…βραχυπρόθεσμα, ο χρυσός προσεγγίζει ένα κομβικό σημείο μεταξύ 8-12 Μαρτίου, […], κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δούμε ένα σημαντικό χαμηλό στο διάστημα αυτό και μια αξιόλογη αντίδραση».

Όπως παρατηρούμε από το παρακάτω γράφημα, η επτάμηνη διόρθωση του χρυσού ολοκληρώθηκε ακριβώς στις 8 Μαρτίου, η δε αντίδραση από τα χαμηλά του Μαρτίου ήταν η ισχυρότερη που έχουμε δει από το περασμένο καλοκαίρι (14,3%). 

Οι ταύροι του χρυσού μιλούν για ένα νέο μεγάλο ράλι που μόλις ξεκίνησε. Οι αναποφάσιστοι, αλλά και οι αρκούδες αναζητούν περισσότερες αποδείξεις. Αμφότεροι, έχουν χαράξει την τελευταία γραμμή αντίστασης γύρω από τα επίπεδα των 1.960 δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα hedge funds ξεδίπλωσαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους ήδη από τις αρχές Απριλίου και οι οποίες σε πρώτη φάση, αφορούσαν στο να δοκιμαστούν οι αντοχές των αναποφάσιστων αλλά και των αρκούδων. 

Αισίως, ο χρυσός κατέγραψε ενδοσυνεδριακά σήμερα (1 Ιουνίου) τα 1916,6 δολάρια (Spot). Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ο χρυσός προσεγγίζει μια περιοχή ισχυρών αντιστάσεων, τόσο από άποψη τιμών αλλά και χρόνου. Η ζώνη 1.927 - 1.966 δολάρια (ειδικότερα 1.927 - 1.950 δολάρια) εφόσον δοκιμαστεί, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ρευστοποίηση κερδών από όσους επιβιβάστηκαν νωρίς στο τρένο.

Από θέμα χρόνου, ο Ιούνιος γενικότερα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αρχής γενομένης από το διάστημα 3 - 7 Ιουνίου (8.176 εβδομάδες από τη φημισμένη κορυφή του 1869) όπου ενδεχομένως να δούμε μια βραχυπρόθεσμη κορυφή και μια διόρθωση μέχρι τον Ιούλιο.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση, που ο χρυσός υπερβεί άμεσα το υψηλό της πρώτης εβδομάδος του Ιουνίου, τότε ενδεχομένως να δούμε και τα 2.000 δολάρια τις επόμενες μέρες.

Η μέχρι στιγμής κίνηση του χρυσού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Κατά τη γνώμη μας, εφόσον o χρυσός σημειώσει νέα υψηλά έτους έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων (Euro, GBP, AUD, JPY, CHF, CAD, CNY), αυτό θα αποτελέσει την ισχυρότερη ένδειξη για τη συνέχιση και τη μακροχρόνια δυναμική αυτής της ανόδου.

Σε αντίστοιχη μας ανάλυση τον Ιανουάριο του 2020, είχαμε επισημάνει ότι ο χρυσός είχε ήδη σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων, γεγονός το οποίο μας επέτρεψε να προβλέψουμε ότι ο χρυσός θα έκανε ράλι μέχρι τον Αύγουστο. 

Μεσομακροπρόθεσμα, η διάσπαση του προηγουμένου ιστορικού υψηλού (2.074 δολάρια) του περασμένου Αυγούστου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το φάντασμα του πληθωρισμού φαίνεται να έχει ξυπνήσει για τα καλά.

Οι κεντρικές τράπεζες με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων μοιάζουν να έχουν παγιδευτεί, οι δε προειδοποιήσεις για αύξηση επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου το παγκόσμιο χρέος ξεπερνάει σήμερα τα 290 τρισ. δολάρια μοιάζουν με λάδι που θα πέσει στη φωτιά.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, [όταν] ο χρυσός ξαναγράψει το 2.074 δολάρια, το ράλι αυτό δεν θα έχει φρένα. 

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 28 Ιουνίου (για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε ισχύ οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ αναφορικά με τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Οι κανόνες αυτοί, εφόσον τελικά εφαρμοσθούν, θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αποτιμούσαν μέχρι σήμερα στους ισολογισμούς τους τον χρυσό σε φυσική μορφή και τα διάφορα προϊόντα χρυσού (παράγωγα, ETFS).

Οι παραπάνω κανόνες αναμένεται να αποτελέσουν αντικίνητρο πλέον για την διακράτηση θέσεων στον χρυσό μέσω των παραπάνω προϊόντων δεδομένου ότι θα επιβαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ως εκ τούτου, η μεταβλητότητα και η συμπεριφορά του χρυσού ενδέχεται να είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει τους αντίστοιχους προηγούμενους μήνες. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

* Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην εκτενή μελέτη της συμπεριφοράς των αγορών και έχει περάσει και τα τρία επίπεδα εξετάσεων της πιστοποίησης CFA.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.